Ako ste ove namirnice nakon kupovine držali POLA SATA u kesi na VISOKIM TEMPERATURAMA - ODMAH IH BACITE
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju

Ako ste ove namirnice nakon kupovine držali POLA SATA u kesi na VISOKIM TEMPERATURAMA - ODMAH IH BACITE

Na visokim temperaturama posebno je rizično u ishrani koristi meso i mesne prerađevine, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove...

Objavljeno: 24.08.2019. 11:11h
  • 3

Na visokim temperaturama jako je rizično jesti mesojaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.


Visoke temperature i vlažnost vazduha leti izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani pa vas iz ukusnog letnjeg ručka koji ste malo duže ostavili u kuhinji ili zaboravili da odmah stavite u frižider mogu vrebati salmonela, stafilokoka ili klostridija, koje su izazivači ozbiljnog trovanja organizma.

Stručnjaci upozoravaju da je na visokim temperaturama posebno rizično u ishrani koristi meso i mesne prerađevine, jaja, mlečne proizvode, sladolede, razne sosove i prelive na bazi majoneza, krem-sira i pavlake, a problem može stvoriti i loše oprano voće i povrće.

Živka Vlajković, nutricionista iz Savetovališta za ishranu dece i omladine pri dečjem dispanzeru Doma zdravlja Zemun, ukazuje da su letnje crevne zaraze veoma česte, ali i da se od njih možemo lako zaštititi.

- Savetujem da se kuvana hrana i povrće u ovim mesecima čuva na šporetu ili otvorenom samo dok se ne ohladi, nakon toga mora ili u frižider, ili da se baci kako bi se izbeglo trovanje. Najrizičniji na visokim temperaturama su definitivno jaja i meso, jer ako nisu pravilno termički obrađeni iz njih vrebaju salmonela i išigela, ali i jako mnogo drugih zagađivača. Te bakterije se jako brzo razmnožavaju i zato je bitno da mleveno meso ne čuvate više od dva dana u frižideru. Takođe, ako ste kupili meso i zatim ga pola sata vozili u autobusu na visokim temperaturama, ili ga odmah spremite i pojedite, ili ga bacite - kaže Vlajkovićeva.

Ona upozorava da čak pojedinim namirnicama poput krompira, spanaća ili zelenih salata ne pogoduje čuvanje u frižideru.

- Sve vrste zelenih salata, krastavci i sveže ceđeni sokovi veoma brzo gube svoju nutritivnu vrednost i zato je savet da ih popijete ili pojedete 10 minuta nakon što ste ih spremili. Opasnost leti može da vreba i iz ribe, koja je isto lako kvarljiva samo za dva dana, a veoma je važno mlijeko i mlečne proizvode držati isključivo u frižideru i proveravati rokove trajanja. Česta zabluda u vezi sa kvarenjem hrane jeste da se takve namirnice lako prepoznaju po mirisu, boji, izgledu. Međutim, bakterije takve promene izazivaju tek posle dužeg delovanja, pa često i naizgled ispravna hrana može da bude zagađena, a samim tim i opasna po čoveka. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti - kaže Vlajkovićeva.

BONUS VIDEO:


(Espreso.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media