PIJETE DOSTA VODE, A JOŠ STE ŽEDNI? Ovo je jedan od prvih znakova da imate najčešću BOLEST današnjice!
Voda, ilustracija, Foto: Profimedia

ODMAH PROVERITE

PIJETE DOSTA VODE, A JOŠ STE ŽEDNI? Ovo je jedan od prvih znakova da imate najčešću BOLEST današnjice!

Oprez!

Objavljeno:

Velika opasnost od dehidracije preti u letnim mesecima, naročito zbog visokih temperatura i u slučaju da ne unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Osećaj jake žeđi obično znači da je telo blago dehidriralo ali u trenutku neravnoteže žeđi i simptoma poput suvog grla i vrtoglavice, može biti reč i o ozbiljnijim problemima.

Zato, da bi telo ostalo hidrirano, potrebno je unositi dovoljno tečnosti s obzirom na vašu težinu. Nekad, čak kada i vodimo računa o količini tečnosti koju unosimo, neutaživa žeđ može biti znak da se radi o nekim ozbiljnijim problemima.

Jedan od njih je zasigurno i dijabetes, najrasprostranjenija bolest današnjice. Stalan osećaj žeđi koji se javlja jer organizmu trebaju veće količine tečnosti da bi razgradio šećer, jedan je od glavnih simptoma dijabetesa, a s obzirom na to da osobe koje boluju od dijabetesa često mokre, dolazi do dehidratacije koja opet vodi do potrebe za tečnošću.

Dehidratacija može nastupiti i usled proliva, bolesti bubrega i drugih zdravstvenih stanja. Svaki dan, bubrezi filtriraju oko 120 do 150 litra tečnosti. Od njih se otprilike 1 do 2 litra uklanjaju iz tela u obliku urina, a 198 se oporavlja krvotokom. Voda je bitna za funkcionisanje bubrega.

Kako ne unošanje dovoljno vode utiče na bubrege:

Ako bubrezi ne funkcionišu ispravno, otpad i višak tečnosti mogu se nakupiti u telu. Hronična bolest bubrega može dovesti do prestanka rada bubrega, pri čemu organi ne funkcionišu, a potrebna je i dijaliza ili transplantacija bubrega.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.