Evo zašto NIKAD, ali baš NIKAD ne bi trebalo da pijete kafu na prazan želudac!
Nije zdravo piti kafu u velikim količinama, Foto: Profimedia

važno je znati

Evo zašto NIKAD, ali baš NIKAD ne bi trebalo da pijete kafu na prazan želudac!

Ako "pumpate" svoje telo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložićete ga još većem stresu 

Objavljeno: 17.07.2019. 10:13h
  • 2

Konzumiranje kafe na prazan želudac ili rano ujutro pre doručka, može da poveća količinu hormona u vašem telu. Od trenutka kada ujutro otvorite oči, vaše telo počinje da ispušta kortizol, hormon koji je odgovoran za regulisanje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tokom dana izloženi. 

Ako "pumpate" svoje telo kofeinom kada je vaš kortizol na vrhuncu, izložićete ga još većem stresu.

Koliko kafe je previše? Ovo morate znati pre nego što napunite šoljicu. 

Pilot istraživanje sprovedeno među studentima medicine u Americi, pokazalo je da 25 posto studenata ujutro pije kafu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promena raspoloženja i mogućih dugoročnih uticaja na njihovo zdravlje. To je zato što kafa stimuliše pojačanu produkciju želučane kiseline, stvarajući tako kiseliju okolinu.

Ovo vam niko nije rekao o kafi! 

"Kafa na prazan želudac možeda  poveća stimulativne učinke jer u želucu ne postoji sadržaj koji može da ublaži apsorpciju – pun želudac je značajan za suzbijanje pojačane proizvodnje želučane kiseline“, objašnjavaju lekari. 

Budući da kafa stimuliše pojačanu proizvodnju želučane kiseline, vrlo je verovatno da će se s vremenom pojaviti problemi sa žgaravicom, a kod osetljivijih osoba moguće je i da se razvije čir na želucu.

„Iz svega proizlazi da kafa na prazan želudac ima negativan učinak na vaše fizičko zdravlje, ali ova navika može da naruši i mentalno zdravlje. Naime, prekomerna proizvodnja želučane kiseline može da uzrokuje promene raspoloženja, uznemirenost, drhtanje i druge simptome. Takođe, postoje istraživanja koja želučanu kiselinu povezuju s anksioznošću i depresijom“, objašnjava dr. Nikola Đorđević.

Turska kafa je dobra za organizam - štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju

Moguće su komplikacije kod osoba koje konzumiraju kafu u prekomernim količinama potvrđeno je u nekim istraživanjima. Otkriveno je da previsoka količina  kofeina u organizmu oponaša simptome teskobe, pa čak i paničnog napada. Simptomi mogu da uključuju nemir, drhtanje, crvenilo u licu i ubrzani rad srca. Ukoliko već patite od teskobe, to vas čini još ranjiviijim na moguće negativne učinke kafe, upozoravaju stručnjaci.

 

Bonus video

(Espreso.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media