DA LI STE KRUŠKA ILI JABUKA? Ovo može da ima veliku ulogu u zdravlju žena
Oblik tela ključan za zdrav život, Foto: Profimedia

povedite računa

DA LI STE KRUŠKA ILI JABUKA? Ovo može da ima veliku ulogu u zdravlju žena

Žene koje imaju najveći procenat masnoće u području stomaka, imaju za 91 posto veći rizik od srčanih oboljenja

Objavljeno: 08:52h

Svako telo je drugačije. Jeste li se zapitali da li je zaista bitno na kojim se delovima tela nakupljaju vaši neželjeni kilogrami? Istraživanje koje je trajalo punih 18 godina, a obuhvatilo je 2683 žena s normalnim BMI vrednostima. Pokozalao se da su žene koje imaju kruškolik oblik tela zdravije nego s oblikom jabuke, posebno se to odnosi na zdravlje srca, objavljeno je u časopisu European Heart Journal. Nakupljene masnoće na stomaku itekako igraju ulogu kada je reč o rizicima za zdravlje, pokazalo se. Žene koje su imale više masnoća na stomaku imale su i veći rizik od oboljevanja od ateroskleroze u odnosu na one koje su imale više masnoće na kukovima i grudima, odnosno, one koje imaju oblik tela kruške.

Rezultati istraživanja pokazali su i da sam procenat masnoće u telu nije povezan s povećanim rizikom za razvijanje kardiovaskularnih bolesti, ali žene koje su imale najveći procenat masnoće u području stomaka, imale su za 91 posto veći rizik od srčanih oboljenja u odnosu na žene koje su imale uži struk.

One koje su imale nakupljene masnoće na području grudi, imale su za 32 posto veći rizik od srčanih oboljenja u odnosu na one koje imaju manje masnoća na tom području tela. Stručnjaci upozoravaju i da nezdrav način života i nezdrave navike poput pušenja, ispijanja alkohola, neurednog života povećavaju rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.