LEČI IMPOTENCIJU I HEPATITIS A, NEVEROVATNOM BRZINOM TOPI KILOGRAME: Brzo potopite listove ove voćke u TEGLU!
Brzo potopite listove ove voćke u TEGLU!, Foto: Lišće

LEK IZ PRIRODE

LEČI IMPOTENCIJU I HEPATITIS A, NEVEROVATNOM BRZINOM TOPI KILOGRAME: Brzo potopite listove ove voćke u TEGLU!

Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema

Objavljeno:

Višnja spada u kategoriju superhrane, bogata je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, ali i magnezijem, željezom i vlaknima.

Višnja je voće poznato još iz rane istorije, a koristili su je Persijanci, Grci i Rimljani.

Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema.

Glavni pigment je crveni antocijan koji sadži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena, sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin – materiju koja djeluje antioksidantno i jedan od važnih regulatora srčanog ritma i procesa starenja.

Višnje se preporučuju kod ubrzanog oporavka nakon operativnog zahvata, kod smanjenja upala, štite nervni sistem, u prevenciji raka posebno debelog creva, kod nesanice, lečenju tegoba kod menopauze.

Lekovita svojstva višnje
Lekovita svojstva višnje foto: Shutterstock

1. Bolji san

Ne možete nikako zaspati noću? Popijte sok od višnje 30 minuta nakon buđenja i najmanje 30 minuta pre spavanja. Višnje su dobar izvor melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja. Što su višnje kiselije to imaju više ovog hormona.

2. Prevencija demencije

Svetska organizacija za Alzhaimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visokog nivoa antioksidansa.

3. Smanjuju rizik od moždanog udara

Studije napravljene na Univerzitetu Mičigan pokazuju kako višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji reguliše gene masti i glukoze metabolizma. Time se smanjuje rizik visokoga kolesterola, povišenoga krvnoga pritiska i dijabetesa.

4. Usporavaju starenje kože

List višnje usporava starenje
List višnje usporava starenje foto: Shutterstock

Višnje sadrže količinu antioksidansa veću od ostaloga voća. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje naše kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno.

5. Usporavaju starenje kože

Višnje sadrže količinu antioksidansa veću od ostaloga voća. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje naše kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno.

7. Pomažu kod olakšavanja osteoartritisa

Studija u kojoj su učestvovale žene od 20 do 40 godina pokazala je kako jedna čaša soka od višanja dnevno smanjuje bolove i neugodu zglobova izazvane osteoartritisom.

Lekovita svojstva višnje
Lekovita svojstva višnje foto: Profimedia

ČAJ ZA OBOLJELU JETRU

U emajliranu posudu naspite jednu kašiku usitnjenog osušenog lišča višnje, te jednu kašiku osušenih cvjetova kantariona. Sve to prelijte sa tri čaše vrućeg piva. Šerpu stavite na šporet i zagrijte do ključanja, a onda kuhajte na blagoj vatri 30 – 40 minuta, pa skinite sa vatre.

Kada se ohladi, čaj procedite. Pijte po dve kašike ovog čaja tri puta dnevno posle jela, 1-2 mjeseca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.