OTKRIVEN GLAVNI UZROK ŽENSKE NEPLODNOSTI: Prenosi se s majke na ćerku! Ali uskoro počinje testiranje leka!
Otkriven je najčešći uzrok neplodnosti kod žena, Foto: Profimedia

Dugo je bila misterija

OTKRIVEN GLAVNI UZROK ŽENSKE NEPLODNOSTI: Prenosi se s majke na ćerku! Ali uskoro počinje testiranje leka!

Uzroci sindroma već duže vreme predstavljaju zagonetku za naučnike

Objavljeno:

Najčešći uzrok ženske neplodnosti - sindrom policističnih jajnika – mogao bi biti uzrokovan hormonalnom neravnotežom kod majki pre rođenja deteta.

Ovo otkriće već je dovelo do izlečenja problema kod miševa, a ispitivanje leka u kliničkim istraživanjima na ženama trebalo bi započeti u narednim mesecima, piše "New Scientist".

Sindrom policističnih jajnika zahvata jednu od pet žena širom sveta, od kojih čak tri četvrtine imaju problema da zatrudne. Stanje je tipično karakteristično visokim nivoima testosterona, cista na jajnicima, nepravilnim menstrualnim ciklusima i problemima s regulacijom šećera.

No uzroci sindroma već duže vreme predstavljaju zagonetku za naučnike.

"To je daleko najčešći hormonalni poremećaj koji utiče na žene u reproduktivnoj dobi, no do sada nije dobio veliku pažnju - rekao je Robert Norman sa Univerziteta u Adelaidi u Australiji.

Danas postoje neki tretmani za ovaj problem, međutim, njihov uspeh tokom pet menstrualnih ciklusa obično je manji od 30 odsto.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Nature Medicine", Paolo Đakobini iz francuskog Nacionalnog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja i njegovi saradnici otkrili su da se sindrom može pojaviti pre rođenja kod ženske dece koja su u maternici preterano izložena hormonu naziva anti-Milerov hormon (AMH).

Studija je pokazala da trudnice sa sindromom policističnih jajnika imaju oko 30 odsto viši nivo anti-Milerovog hormona od normalne. Budući da je poznato da se sindrom prenosi u porodici, nametnulo se pitanje može li hormonska neravnoteža kod trudnih žena izazvati isto stanje kod njihovih kćeri.

U nastojanju da testiraju ovu ideju, naučnici su ubrizgali višak anti-Milerovog hormona u trudne ženke miševa. Kako su njihovi ženski potomci odrastali, pokazivali su mnoga od obeležja sindroma policističnih jajnika, uključujući kasniji pubertet, neredovitu ovulaciju, kašnjenje u trudnoći i manji broj potomaka.

Na temelju rezultata zaključili su da bi višak AMH navedene efekte mogao izazivati preteranom stimulacijom skupa moždanih ćelija koje podižu nivo testosterona.

Tim je uspeo preokrenuti efekat kod miševa pomoću cetroreliksa, leka koji se u veštačkoj oplodnji uobičajeno koristi za kontrolu ženskih hormona. Nakon tretmana lekom, miševi su prestali pokazivati ​​simptome sindroma policističnih jajnika.

Tim u sledećem koraku planira da sprovede kliničko ispitivanje cetroreliksa među ženama sa sindromom.

"To bi mogla biti zanimljiva strategija za obnovu ovulacije i konačno povećanje stope trudnoće kod tih žena", kaže Đakobini.

"To je radikalno nov način razmišljanja o sindromu policističnih jajnika koji otvara ceo niz mogućnosti za dalja istraživanja", kaže Norman.

Ako se sindrom zaista prenosi s majki na kćeri putem hormona u maternici, to bi moglo objasniti zašto je bilo tako teško odrediti genetski uzrok poremećaja.

"To je nešto na čemu smo jako dugo zapinjali", kaže on.

Nalazi takođe mogu objasniti zašto žene sa sindromom lakše zatrudne u kasnim 30-im i ranim 40-im, kaže Norman. Naime, poznato je da nivo anti-Milerovog hormona opada s godinama, obično signalizirajući smanjenu plodnost. No u slučaju žena koje u mladosti imaju visoke razine, pad povezan s dobi može ih dovesti do normalnog raspona pogodnog za plodnost, mada to tek treba testirati, kaže Norman.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.