TOFU NIJE SIR! Misterija je konačno rešena!
Ilustracija / Tofu je proizvod od soje, Foto: Prodimedia

da li ste znali?

TOFU NIJE SIR! Misterija je konačno rešena!

Mnogi kada prvi put vide tofu zapitaju se - da li je to sir? Da li je slatkiš?

Objavljeno:

Tofu je proizvod od soje, koji je prvenstveno zastupljen na Istoku, ali i među vegeterijancima i veganima. Da bismo dobili tofu, u prepoznatljivim kockicama, zgrušava se sojino mleko u procesu koji vodi do razdvajanja surutke i mleka. U nastavku, surutka se pritiska sve dok se ne dobije tofu.

Tofu je izvor odličnih nutrijenata. Ne samo što ima malo kalorija, tek 123 na 100 grama, već ima 8 neophodnih aminokiselina za organizam, ali i 14 grama proteina na 100 grama.

Sadrži i prilično nizak sadržaj ugljenih hidrata, tačnije samo jedan gram na 100, nema ni puno holesterola, a bogat je omega 3 masnim kiselinama.

Za sve one koji kritikuju vegane da ne unose dovoljno kalcijuma, treba istaći da tofu sadrži 75 odsto dnevnog preporučenog unosa. Kao da ovo sve nije dovoljno, ima i izoflavone koji poboljšavaju pamćenje, ali i selen koji ima antioksidativna dejstva.

Kako se jede?

Istina je da oni koji ga probaju ne stiču baš lep utisak. A to se dešava iz dva razloga - prvo, mnogi misle da je u pitanju sir, a drugo ne znaju ni da ga skuvaju lepo.

Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.

Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.