JEDETE HRANU KOJA JE PALA NA POD? Evo kako to utiče na vaše zdravlje!
Nekoliko stručnjaka smatra da i od vrste namirnice zavisi hoće li ona biti zahvaćena bakterijama, Foto: Shutterstock

sekunde su u pitanju

JEDETE HRANU KOJA JE PALA NA POD? Evo kako to utiče na vaše zdravlje!

Studija je pokazla da je količina bakterija koja ostane na hrani predodređena time koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne od vremena izloženosti

Objavljeno:

Nepisano pravilo da hrana koja je vam je ispala može da se jede ukoliko se nije zadržala više od pet sekundi na podu, sada ima i naučno potkrepljenje.

Studentkinja Jillian Klark učestovala u istraživanju na Univerzitetu Illinois, tako što je komadiće hrane držala na pločicama neko vreme kako bi utvrdila hoće li se bakterije “uhvatiti”.

Studija je pokazla da je količina bakterija koja ostane na hrani predodređena time koliko bakterija ima na određenoj površini, a ne od vremena izloženosti.

Utvrđeno je i da nije svejedno kakva je površina na koju hranu pala. Na primer, na tepihu će biti manje bakterija nego na pločicama ili drvenim površinama. Veruje se da glatke površine naročito privlače bakterije.

Nekoliko stručnjaka smatra da i od vrste namirnice zavisi hoće li ona biti zahvaćena bakterijama.

Lepljive namirnice su podložnije bakterijama nego suve, poput sendviča, keksa i sl.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.