10 NAMIRNICA KOJE KARDIOLOZI BAŠ NIKADA NE JEDU: Ova lista će vam otvoriti oči - sačuvajte svoje SRCE!
Kardiolozi otkrili šta ne jedu, Foto: Profimedia

DOKTORI TVRDE

10 NAMIRNICA KOJE KARDIOLOZI BAŠ NIKADA NE JEDU: Ova lista će vam otvoriti oči - sačuvajte svoje SRCE!

Postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku...

Objavljeno:

Iz dana u dan kardiolozi svedoče učincima koje loša ishrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata.

I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu - čaša crnog vina petkom, desert nakon nedeljnog ručka - postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku.

1. Mesne prerađevine

Slanina, šunka i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

- Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma - podseća dr. Dženifer Hajte, kardiološkinja i profesorka na univerzitetu Kolumbia Presbajterijan u Njujorku.

Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentisano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrijum koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, posebno ako se konzumiraju u većim količinama.

2. Crveno meso

Izdašan i sočan odrezak nadeven gljivama i sotiran na maslacu obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prilikama.

- Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli - kaže dr. Hajte.

Jedite crveno meso jednom mesečno, a kada ga jedete uvek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za ukus, a izbegavajte maslac, umake na bazi pavlake i druge teške dodatke.

Prerađeno meso je loše
Prerađeno meso je loše foto: Shutterstock

3. Kokice i čips

Ništa lakše nego pojesti XXL vrećicu čipsa ili kokica dok gledate omiljeni film. Ko tada razmišlja o trans-mastima, natrijumu i ugljeno -hidratima!? Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2 posto ljudi u svetu konzumira više od 2000 mg natrijuma dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2000 mg završiće u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. Znači li to da morate u potpunosti odustati od kokica i čipsa? Pokušajte se prebaciti na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodanog maslaca. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite vrećicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmerite količinu u manjoj činiji...

4. Pizza

Nedeljni izlazak s društvom na pizzu, nešto je čemu se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u pizzeriji je "divovski ugljeno-hidrat punjen solju i topljenim sirom", upozoravaju lekari. Ne morate odustati od svoje omiljene večeri u nedelji, ali pokušajte naručiti zdraviju verziju svoje omiljene hrane ili – još bolja ideja – sami kod kuće pripremite pizzu.

- Koristite brašno od celovitih žitarica, maslinovo ulje i sveži kozji sir - preporučuje dr. Hajte.

5. Dijetni sokovi

Pitate li kardiologe, obični sokovi bolji su odabir od dijetnih verzija.

- Aspartam u dijetnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama podstaknuti žudnju za slatkim - upozorava dr. Sindu Koši, kardiolog u bolnici Ascension St. John Macomb Oakland u Mičigenu.

Sva istraživanja pokazuju da je udeo gojaznih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa…

6. Dodana so (nakon kuvanja)

Čini se da naša nepca nisu zadovoljna dok ne začinimo hranu s još malo soli kad je već u tanjiru, međutim takva navika vodi u probleme s krvnim protiskom. Ako vam je krvni protisak previsok, vaše će se arterije suziti i otvrdnuti, što je siguran put u neku od bolesti srca i krvnih žila.

- Nevažno je držite li u soliru himalajsku, ružučastu so ili cvet soli – ako u sebi ima naziv so, nije dobra za vas! - upozorava dr. Koši.

Borite li se s visokim krvnim pritiskom, ograničite unos soli i počastite svoje nepce (i srce!) začinima poput kima, karija, belog luka, ruzmarina, cimeta itd. Mogli biste se iznenaditi kakav učinak ima ova projena na vaš krvni pritisak..

- Kada pacijenti s visokim krvnim protiskom izbace so iz svoje ishrane, njihov krvni protisak može se do te mere normalizirati da više nemaju potrebu za lekovima - kaže dr. Koši.

7. Žitne pahuljice i druge žitarice iz kutija

Šećer je loš za vaše zube i opseg struka, a ni vaše srce ga ne voli. Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21 posto kalorija iz dodanih šećera imaju 38 posto veći rizik od smrti usled bolesti srca u usporedbi s osobama koje konzumiraju 8 posto kalorija iz dodanih šećera. Kad doručujete žitne pahuljice ili bilo koje žitarice s dodanim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i holesterol, upozoravaju lekari. Odaberite žitarice sa što manje dodanog šećera ili, još bolje, jedite zobenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte sveže voće umesto sušenog jer i ono sadrži više šećera.

8. Beli hleb

Beli hleb, testenina i bela riža su namirnice koje kardiolozi izbegavaju u širokome luku.

- Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj vam treba biti da smanjite količinu skroba iz namirnica od bijelog brašna ili rafinisane riže jer se one u vašem telu samo pretvore u šećer - upozorava dr. Koši.

Odaberite hleb i testeninu od celovitih žitarica – sadrže više vlakana od belih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se reguliše nivo šećera u krvi. Celovite žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osećate sitima, tako da je manja verovatnoća da ćete doživeti nagli pad šećera i posegnuti za više slatkih zalogaja između obroka.

Hleb nije dobar za srce!
Hleb nije dobar za srce!foto: Shutterstock

9. Energetska pića

Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Nevolja je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomešajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.

- Mnoga energetska pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je uopšteno razlog zbog kojeg ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce - upozorava dr. Nikol Veinberg, kardiolog i direktor Centra za zdravlje ženskog srca u Santa Moniki.

10. Piletina pohovana u dubokom ulju

Neka se javi ko ne voli pohanu piletinu!

- Loša je za opseg vašeg struka, a sledom toga i za vaše srce, a usto dovodi oksidanse u vaš organizam - kaže dr. Veinberg.

Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za pohovanje je potrebno vruće ulje koje menja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobijate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju ćelije u vašem telu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.