ŽENE NE ZNAJU DA I OVO POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE: Često ga pijemo!
Prevenitiva je ključ zdravlja, Foto: Shutterstock

novi faktor rizika

ŽENE NE ZNAJU DA I OVO POVEĆAVA RIZIK OD RAKA DOJKE: Često ga pijemo!

Informišite se!

Objavljeno:

Žene znaju veoma malo o tome koliko alkohol povećava rizik od dobijanja raka dojke, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Procenjuje se da je konzumacija alkohola uzrok raka dojke u 5 od 11 posto slučajeva, a samo je jedna od pet ispitanih žena znala da je alkohol faktor rizika. Iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kažu da žene trebaju prestati piti ili bar smanjiti konzumaciju alkohola kako bi smanjile rizik od dobijanja raka dojke. U istraživanju je učestvovalo 200 žena, a podaci su objavljeni u časopisu BMJ Open. Učesnice istraživanja su ili bile na pregledu dojke ili već imaju simptome ove bolesti. Istraživanje je pokazalo da samo trećina ispitanih žena zna da gojaznost povećava rizik od raka dojke, dok je samo predeset posto ispitanih žena znalo da je pušenje drugi uzrok raka dojke. U isto vreme, samo 16 posto ispitanih žena koje su bile na pregledu i 23 posto njih koje su već obolele od raka dojke je znalo da alkohol može biti uzrok raka dojke. Više od polovine žena koje konzumiraju alkohol (88 od 152) mislilo je da može procijeniti koliko alkohola ima u piću. Tri četvrtine ispitanih je dalo tačan odgovor na pitanje koliko alkohola ima u čaši vina, a nešto više od polovine znalo je tačan procenat u čaši piva.

BBC piše da u Velikoj Britaniji oko pola miliona žena svake godine odlazi lekaru zbog simptoma raka dojke. Profesorica Julia Sinkler koja je vodila ovo istraživanje kaže da je ovo prilika da žene saznaju šta mogu uraditi kako bi smanjile rizik od oboljevanja. - Alkohol povećava rizik od oboljenja u tri slučaja na 100 žena. Iako je rizik mali, to je nešto na šta možete uticati. Moramo pomoći ženama i edukovati ih kako bi same mogle doneti odluku - rekla je Sinkler.

Oprezno sa alkoholom!
Oprezno sa alkoholom! foto: Profimedia

Iz Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kažu da se rizik od raka dojke povećava svakom dodatnom jedinicom alkohola koju ispijamo na dnevnoj bazi. - Zabrinjavajuće je da većina žena koje su učestvovale u studiji nije znala da alkohol povećava rizik od raka dojke, kao ni da je smanjenje konzumiranja alkohola jedan od najboljih načina da se smanji rizik -kažu stručnjaci.

Naglašavaju da ne morate u potpunosti odustati od alkohola, ali da će veliku razliku napraviti smanjenje količine konzumiranja alkohola.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.