IZBACITE OTROVE IZ TELA I POBOLJŠAJTE KRVNU SLIKU: Ove namirnice čiste krv i vraćaju SNAGU
Obogatite vašu ishranu, Foto: Profimedia

ZDRAVA ISHRANA

IZBACITE OTROVE IZ TELA I POBOLJŠAJTE KRVNU SLIKU: Ove namirnice čiste krv i vraćaju SNAGU

Uz ove namirnice očistite krv i ojačajte ju kako biste se bolje osećali

Objavljeno:

Dobra cirkulacija i zdrava krvna slika potrebni su za naše celokupno stanje organizma.

Upravo se krvlju tvari prenose u telu: nutrijenti, hormoni, imunološke ćelije i kiseonik, a u isto se vreme odvajaju štetne komponente. Zdravlje krvi i krvotoka uvelike zavisi o hrani koju jedemo. Uz ove namirnice očistite krv i ojačajte ju kako biste se bolje osećali. 1. Hrana bogata gvožđem Hrana bogata gvožđem gradi jaku krov jer pridonosi stvaranju hemoglobina. Radi se o spoju koji pomaže u opskrbi tela kiseonikom tako da dostavlja kiseonik u ćelije. Nedostatak gvožđa pogađa između 500 miliona i dve milijarde ljudi, prema Univerzitetu u Čikagu. Iako gvožđe najviše dobijamo iz životinjskih izvora, postoje i biljke kojima ga možemo nadoknaditi, a to su bademi, sočivo, soja i zobene pahuljice. 2. Hrana s visokim udelom proteina Proteini su ključno za stvaranje antitela, a protein koji se nalazi u krvi, albumin, je zaslužan za prenos molekula te cirkulaciju. Visokokvalitetno meso, riba i mlečni proizvodi opskrbljuju telo tzv. celovitim proteinima koji sadrže sve aminokiselina kako bi telo moglo funkcionisati.

3. Hrana s malo zasićenih masti Hrana koja pomaže u kontroli holesterola takođe je zaslužna za zdravlje cirkulacije. Za balansiranu krv birajte mršavo meso i low-fat mlečne proizvode. Izbjegavajte prženu hranu i obroke s trans mastima. Zamenite zasićene masnoće s nezasićenim omega tri masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i avokadu.

Jedite više ribe
Jedite više ribe foto: Shutterstock

4. Složeni ugljeno-hidrati Ishrana s manje rafinisanih šećera i obrađenih ugljeno-hidrata učinit će dobro za vašu krv, ali i probavu. Visok nivo šećera u krvi može voditi oksidaciji koja šteti molekulama i uzrokuje upalne procese u telu. Kad imamo previše šećera u krvi, višak se veže za crvene krvne ćelije i šteti im. Tražite hranu s niskim glikemijskim indeksom, a to su voće, povrće, celovita zrna i orašasti plodovi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Hayat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.