OVAJ DETALJ NA VAŠEM TELU POKAZUJE DA LI POSTOJI RIZIK DA OBOLITE O ALKOHOLIZMA: Obratite pažnju na jasne znake
Ilustracija, Foto: Shuterstock

istraživanje

OVAJ DETALJ NA VAŠEM TELU POKAZUJE DA LI POSTOJI RIZIK DA OBOLITE O ALKOHOLIZMA: Obratite pažnju na jasne znake

Da li će se posle ovog istraživanja nešto promeniti?

Objavljeno:

Identifikovanje specifičnih biomarkera u telesnim tečnosima, kao što je pljuvačka može doprineti ranoj dijagnozi alkoholizma i terapiji.

Specifični molekuli koji postoje u pljuvački mogu predvideti da li je neko u većem ili manjem riziku od alkoholizma, pokazuju rezultati istraživanja Medicinskog fakulteta u Bostonu.

Ideja za istraživanje počela je od činjenice da uprkos tome što milioni ljudi u svetu pate od zavisnosti od alkohola ne postoji nikakav dijagnostički test koji može predvideti ovu opasnost.

Istraživanja su do sada pokazala da je zavisnost od alkohola jedan komplikovan poremećaj, a za sada dijagnoza nastupa tek kada je bolest u poodmakloj fazi.

Uglavnom zbog nesaradnje sa lekarima, ali i neodlaska kod istog pacijent dobija medicinsku pažnju tek onda kada je šteta učinjena.

- Činjenica da smo otkrili molekule u pljuvački je vrlo važna zato sada konačno možemo raditi ranu dijagnostiku alkoholizma i terapiju. Imamo čvrste dokaze da je molekul miRNAs u pljuvački glavni pokazatelj alkoholizma, navodi autor istraživanja Hjuping Žang.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.