OVAJ JEDNOSTAVAN SOK JE PRIRODNI LEK ZA MNOGE BOLESTI: Potrebna je samo jedna namirnica za PREGRŠT BLAGODETI!
U sadašnje doba modernih sokovnika i blendera njegovo pravljanje biće vam vrlo jednostavno., Foto: Pixabay

Preporučuje se starijim osobama

OVAJ JEDNOSTAVAN SOK JE PRIRODNI LEK ZA MNOGE BOLESTI: Potrebna je samo jedna namirnica za PREGRŠT BLAGODETI!

Velika količina alfa i beta karotena u soku pomaže u održanju zdravlja srca i krvnog pritiska

Objavljeno:

Ovim prirodnim sokom odličnog ukusa možete tretirati mnogobrojne tegobe i oboljenja. Sok predstavlja idealan izvor karotena, iz kojeg nastaje vitamin A, vitamina E,H, B1, B2, B6 te belančevina, celuloze sluzi i skroba. Ovaj se napitak koristi u narodu od davnina kada nije toliko bila razvijena medicina. Sok se tada pravio ručnim rendanjem šargarepe.

U sadašnje doba modernih sokovnika i blendera njegovo pravljanje biće vam vrlo jednostavno.

Ono što je najbolje je da su vam za ovaj lek u obliku ukusnog soka potrebni: sveža šargarepa i sokovnik. Da, radi se o sveže isceđenom čistom prirodnom soku od mrkve koji je istinski izvor zdravlja s čime mnogi ljudi nisu upoznati.

Sok reguliše i potpuno neutrališe želudačnu kiselinu i odstranjuje žgaravicu. Dovoljno je popiti od 0,2-0,5 litara svežeg soka i žgaravica će biti neutralizovana bez gastro-lekova ili sode bikarbone.

Sok se koristi i kod pojave glista u odraslih ili dece gde ga je potrebno piti na prazan želudac ujutro i naveče po 1-2 dcl i to u gutljajima, ne sve odjednom.

Sok je posebno preporučljiv za oboljele od gihta i reume. Za ova oboljenja potrebno je piti po jednu čašicu (1-2 dcl) uz svaki obrok.

Sok se koristi i za čišćenje organizma i krvi te brže izlučivanje mokraće.

Preporučuje se starijim osobama u kombinaciji s domaćim mlekom i to na 2 dcl soka doda se 2 dcl mleka i pije se u gutljajima postepeno. Korišćenjem ove kombinacije starije osobe vraćaju energiju i poboljšavaju pamćenje, a dovoljne količine soka preveniraju i depresiju.

Sok se koristi i za bolju probavu kod zatvora, a pijete ga svežeg na prazan želudac sve dok se stolica potpuno ne reguliše.

Sok od šargarepa izuzetno je koristan za zdravlje pluća. Preporučuje se njegova konzumacija osobama osetljivih pluća te posebno pušaćima radi prevencije infekcija i raka.

Čisti sok od mrkve veoma je koristan i za detoksifikaciju jetre i poboljšanje njene funkcije. Potrebno je piti barem pola litre čistog soka na dan nekoliko nedelja.

Velika količina alfa i beta karotena u soku pomaže u održanju zdravlja srca i krvnog pritiska, te se preporučuje osobama koje imaju povećanu opasnost od srčanog udara ili su ga već preživele.

Sok je odličan i za održavanje zdravlja debelog creva, jer ga čisti i podstiče na bolji rad te na taj način smanjuje rizike od različitih oboljenja.

Ovaj sok se u narodnim predanjima i receptima koristi za čišćenje kože od akni, za anemiju, arterosklerozu, povišeni kolesterol, čir te izbacivanje viška vode iz tela.

Najnovije studije potvrdile su da je mrkva sjajan izvor antioksidansa, a sok od mrkve idelan je način prevencije više vrsta raka posebno raka pluća, dojke, debelog creva i kože.

Ukoliko imate problem sa slabom i suvom kožom, lošim noćnim vidom verovatno ne dobijate dovoljno vitamina A. Jedna čaša (2 dcl) soka od mrkve na dan u potpunosti će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom A i već za nekoliko dana početi pozitivno delovati na rešenje ovih problema.

Čisti sveži sok od mrkve se preporučuje za decu posebno onu koja imaju problema s jelom, anemijom, koja su često slaba i bolesna odnosno podložna infekcijama. Nakon korištenja soka deci se vraća apetit, energija i počinju intenzivnije da dobijaju na težini. Kod dece duže korištenje soka može izazvati manje žutilo na obrazima i ušima koje će brzo nestati nakon prestanka intenzivnog korištenja.

Preporučujemo da sok pravite isključivo sami od domaće ili organske šargarepe te da, ako je moguće, izbegavate kupovne sokove, jer se dobar deo svojstava gubi fabričkim procesuiranjem, dodacima aditiva i dugoročnim stajanjem u bocama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/balkanzabavno.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.