MASNA, SUVA, OSETILJIVA: Estetičarka otkrila najbolji način da saznate koji je vaš TIP KOŽE - i kako da je negujete
Otkrijte vaš tip kože, Foto: Profimedia

važno je znati

MASNA, SUVA, OSETILJIVA: Estetičarka otkrila najbolji način da saznate koji je vaš TIP KOŽE - i kako da je negujete

Evo što kažu estetičari, dermatolozi i kozmetičari, kako najbolje možemo odrediti svoj tip kože

Objavljeno:

Proizvode treba birati i prema drugim faktorima koji se tiču samog životnog stila, poput toga koliko spavamo, što jedemo ili koliko se izlažemo suncu, jer sve to utiče na kožu, hormone i proizvodnju sebuma - objasnila je estetičarka Melisa Bojer.

Ona kaže i da su uobičajene etikete samo dobra baza, a evo što kažu estetičari, dermatolozi i kozmetičari, kako najbolje možemo odrediti svoj tip kože.

Masna koža

Najbolji pokazatelj imate li masnu kožu je kako vam lice izgleda nedugo nakon umivanja, kaže dermatolog dr Elena Poulos.

- Oni s masnom kožom će već sat do dva nakon umivanja videti da im se sebum skuplja na čelu, nosu, bradi, a često i na grudima, kaže dr Poulos. A prema dermatolog dr Hejdli King, drugi pokazatelj masne kože je to što šminka ne stoji dugo koliko bismo hteli.

Šta koristiti?

Dr King za ovaj tip kože savetuje proizvode sa salicilnom kiselinom, koja može biti u gelu za umivanje, vlažnim maramicama ili toniku.

- Salicilna kiselina lako prodire u pore jer je topiva u mastima, pa se s takvim proizvodima možete rešiti viška sebuma - objasnila je dr King, a dr Poulos ističe da je i benzoil peroksid odličan za masnu kožu, ali ga se zbog moguće iritacije treba pažljivo koristiti.

Saznajte kako da negujete kožu
Saznajte kako da negujete kožu foto: Profimedia

Suva koža

Kako kaže dr Poulos, i za osobe s ovim tipom važi to da je najbolji pokazatelj stanja kože kakvo je lice nakon umivanja. Oni sa suvom kožom često osećaju zatezanje, i to pogotovo oko očiju i usta, ako ne nanesu hidrataciju unutar sat do dva nakon čišćenja.

Dr Bojer ističe da su suva i dehidrirana koža potpuno drugačiji pojmovi, i objašnjava da je suva koža rezultat manjka sebuma, a dehidrirana manjka vlage.

Šta koristiti?

- Proizvodi koji sadrže natrijum hijaluronat ili hijaluronsku kiselinu su odlični, jer dodaju vlagu, a ne maste, objasnila je dr Bojer.

Osim toga, preporučuje pranje lica sa sapunima i gelovima sapuna bez deterdženta, ali i hidratantne kreme s ceramidima koji će ojačati barijernu funkciju kože.

Koža sklona aknama

Usprkos mišljenju mnogih da su akne ‘bolest’ onih u pubertetu, one pogađaju sva godišta. Kako kaže dr Vals, takvu kožu obično prate nepravilnosti i začepljene pore.

- Ako imate poneku bubuljicu, nemate kožu sklonu aknama, no ako su vam pore začepljene i stalno vam izbijaju bubuljice, verovatno imate - kaže dr Vals.

Šta koristiti?

Kao i kod masne kože, najbolje je koristiti proizvode sa salicilnom kiselinom.

Osetljiva koža

Prema dr Bojer, najbolje ćete prepoznati osetljivu kožu prema tome kako reaguje na sunce.

- Ako imate ovaj tip kože, verovatno ste se susreli s rosaceom ili ste osjetljivi i na kraću izloženost suncu - kaže dr Bojer.

A najbolje ćete znati imati li taj tip kože ako si postavite tri pitanja:

1. imate li sezonske alergije 2. Patite li od ekcema 3. Imate li astmu

Ako je odgovor na dva od tri pitanja potvrdan, dr Vals kaže da je verovatno reč o osjetljivom tipu kože s kojom treba izbjegavati mehaničke pilinge i proizvode s retinolom.

Šta koristiti?

Dr Poulos napominje da osobe s ovim tipom kože treba da izbegavaju proizvode poput benzoil peroksida, glikolne kiseline i retinola, jer je mogu iziritirati.

Kombinovana koža

Proizvodi za ovaj tip kože se uglavnom odnose na kožu koja je masna na jednom delu lica, obično T zoni, a suva na nekim drugim delovima. Ako je to kod vas slučaj, verovatno imate kombinovanu kožu. No, dr Poulos za portal hufpost.com ističe kako kombinovana koža može biti i ona koja je sklona aknama na jednom delu, a istovremeno osetljiva, ili čak sklona aknama i suva.

Šta koristiti?

- Nemojte se bojati koristiti proizvode lokalno; ako nije celo lice sklono nepravilnosti, ne morate se umivati s gelovima protiv akni - kaže dr Bojer.

A ako su vam neki delovi lica isušeni, dr King preporučuje iste proizvode kao za suvu kožu, hidrataciju s ceramidima.

Normalna koža

Ovaj tip kože nema gore nabrojena stanja i verojatno neće imati akne ili biti previše suva.

- Normalna koža ima odličan balans ulja i vlage i ponekad može imati više sjaja oko nosa i na bradi, kaže dr Valš.

Ovaj tip kože obično podnosi sve, ali važno je upamtiti nanositi proizvode s UV zaštitom. Sve ostalo možete koristiti ako vam odgovara i ne uzrokuje nikakve iritacije, zaključuje dr King.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.