OVE NAMIRNICE SE BRZO KVARE NA VRUĆINAMA! Budite oprezni, lako možete dobiti TROVANJE
Proverite koja hrana se lako kvari, Foto: Shutterstock

toplo vreme donosi i muke

OVE NAMIRNICE SE BRZO KVARE NA VRUĆINAMA! Budite oprezni, lako možete dobiti TROVANJE

Naime, postoji grupa visokorizičnih namirnica na koje treba da obratite pažnju i preventivno reagujete

Objavljeno:

Topliji dani nas raduje, ali treba biti oprezan kada je o ishrani reč - jer je najlakše otrovati se upravo kada su velike vrućine.

Naime, postoji grupa visokorizičnih namirnica na koje treba da obratite pažnju i preventivno reagujete.

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Preti rizik od dve vrste bakterija, a to su kampilobakter i salmonela, koje se najčešće mogu pronaći u crevima i perju pilića. Stručnjaci tvrde da čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba da se drži duže od 48 sati u frižideru.

Povrće

Prvo na listi rizičnog povrća svakako je zeleno listano povrće, zbog zaražene zemlje gde raste, i nečiste vode, a može se desiti da bude zaraženo salmonelom, listerijom ili ešerihijom koli. Preporuka je da se uvek temeljno i deteljno pere pre upotrebe, i to direktno pod mlazom vode, a ne u činiji (tako se zadržavaju bakterije!).

Jaja se lako mogu pokvariti
Jaja se lako mogu pokvariti foto: Printscreen

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prenosilaca salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru obavezno i ne izlažite ih suncu i toploti.

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Oni nose visok rizik od zaraze histaminom, a to je toksin koji nastaje zbog bakterija u ribi. Može da izazove mučninu ili oticanje jezika i lica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.