VELIKA ZABLUDA O HLEBU: Svi misle da goji, a zapravo je izvor važnih vitamina!
Za hleb se misli da goji, Foto: Profimedia

prava istina

VELIKA ZABLUDA O HLEBU: Svi misle da goji, a zapravo je izvor važnih vitamina!

I dok je hleb često bio glavni “krivac” za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno

Objavljeno:

Mnogi koji pokušavaju da smršaju prvo iz ishrane izbace hleb, što je zapravo greška!

Eksperti, pak, kažu da izbegavanje hleba nije tako delotvorno. Naime, pasta, na primer, može više da ugrozi vašu liniju, a u sendvičima više goje prilozi i sastojci koji se nalaze u lepinji, nego samo testo.

I dok je hleb često bio glavni “krivac” za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.

Stručnjaci upozoravaju da izbegavanjem hleba ostajemo bez važnih nutritijenata poput vlakana, gvožđa i kalcijuma. Mnogi proizvodi koji imaju oznaku “bez glutena” sadrže dosta aditiva, zasićenih masti i šećera, navela je Ajela Spiro iz Britanske fondacije za ishranu u svom obraćanju na Konferenciji dijetetičara i nutricionista u Londonu. Ona je dodala da je sprovedeno istraživanje Univerziteta u Bristolu koje je pokazalo da hleb proizvodi manje nadutosti u stomaku u poređenju sa testeninama.

Stručnjaci napominju da je važnije šta stavljamo na hleb ili u lepinje nego koliko hleba jedemo. Dva parčeta hleba sadrže 190 kalorija i 2 grama masti, ali ako na hleb namažete margari ili puter skoro ćete duplirati kalorije, taj obrok će imati 334 kalorije i još 16 grama masti.

Pored toga što sadrži dosta vlakana, gvožđa i kalcijuma, u parčetu hleba se nalazi 20 -30 procenata dnevne preporučene doze vitamina B1.

Znači, ne morate se odricati hleba zarad vitke linije već je dovoljno je da ograničite unos peciva i vodite računa o tome koji namaz i priloge uz hleb koristite.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/stvarukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.