DA LI I VI KORISTITE PROBIOTIKE STALNO? Sad je došlo upozorenje koje bi trebalo da vas zabrine
Probiotik nije lek za svakog, Foto: Stock/Shutterstock

STRUČNJACI KAŽU

DA LI I VI KORISTITE PROBIOTIKE STALNO? Sad je došlo upozorenje koje bi trebalo da vas zabrine

Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore 

Objavljeno: 08.06.2019. 14:52h
  • 3

Stručnjaci upozoravaju na to da probiotici nisu lek za sve i da ih treba koristiti prema uputsvima lekara. 

Predsednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadoliju kazao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji ako se koriste u adekvatnim količinama imaju povoljne učinke na zdravlje čoveka. 

Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Dodao je, kako zdrava ishrana poboljšava crevnu mikrofloru, ali i da nije dobro da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom.

Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti sa oboljenjima creva.

- Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno da unište korisne bakterije u crevima.

Zbog toga bi trebalo da izbegavate antibiotike koliko je to moguće, rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti creva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam.

Podsetio je na česta upozorenja prilikom korištenja antibiotika o kojima se rade mnoga naučna istraživanja.

- Probiotici nisu lek za sve. Trebalo bi da koristite ona koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je misliti da su ‘dobri za sve’, rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crevne mirkoflore i ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crevnih bolesti i konzumacije antibiotika.

Bonus video

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media