IZUM KOJI ĆE PROMENITI MEDICINU: Napravljena ZAKRPA ZA SRCE koja ovaj organ poptuno obnavlja nakon INFARKTA
Zakrpa za srce, Foto: Youtube printscreen

FENOMENALNO OTKRIĆE

IZUM KOJI ĆE PROMENITI MEDICINU: Napravljena ZAKRPA ZA SRCE koja ovaj organ poptuno obnavlja nakon INFARKTA

Testiranja na pacijentima trebalo bi da počnu kroz dve godine, objavili su iz Britanskog kardiovaskularnog društva

Objavljeno:

"Zakrpa za srce" koja se sastoji od miliona živih matičnih ćelija mogla bi uveliko da pomogne pacijentima koji su pretrpeli srčani udar, obnavljajući tkivo oštećeno infarktom, pokazalo je novo istraživanje.

‘Zakrpa’ velika otprilike 3x2 centimetra koja se zašije na srce, uzgojila bi se u laboratoriji od matičnih ćelija samog pacijenta, a onda bi trebalo da se ‘pretvori’ u zdravi srčani mišić koji radi. Osim toga, ‘zakrpa’ ispušta hemijske elemente koji pomažu da se obnove i regenerišu postojeće srčane ćelije, piše BBC.

Prvi su eksperimenti uspešno sprovedeni na zečevima i zahvat se čini uspešnim, rekli su stručnjaci s Kraljevskog koledža u Londonu na konferenciji u Mančesteru.

Testiranja na pacijentima trebalo bi da počnu kroz dve godine, objavili su iz Britanskog kardiovaskularnog društva.

Do srčanog udara dolazi kad začepljena arterija blokira tok krvi prema srčanom mišiću, zbog čega srce ostaje bez kiseonika i hranjivih tvari. To može naneti štetu srcu i dovesti do nepovratnog otkazivanja organa.

Srčani udar pogađa svake godine oko 920.000 ljudi u Velikoj Britaniji. Naučnik dr. Ričard Jabur izrazio je želju da ova inovativna ‘zakrpa’ postane standard:

- Jednog dana nadam se da će srčane zakrpe postati oblik lečenja koji će doktori koristiti rutinski kod pacijenata sa srčanim udarom. Bilo bi dobro kad bismo jednu od tih zakrpa mogli prepisati zajedno s lekovima, da se to može uzeti s police i odmah ugraditi u pacijenta.

Profesor Metin Avkiran iz Britanskog udruženja za srce rekao je:

- Srčani udar je iscrpljujuće stanje koje menja život, a nema leka, te uveliko otežava svakodnevni život pacijentima. Kad bismo mogli zakrpiti srce i pomoći mu da samo zaceli, sigurno bismo promenili i ishod za mnoge od tih ljudi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.