ŠAKE GOVORE VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Dobro OBRATITE PAŽNJU! Ovi simptomi mogu da ukazuju na OZBILJNA OBOLJENJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TELO ŠALJE SIGNALE

ŠAKE GOVORE VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Dobro OBRATITE PAŽNJU! Ovi simptomi mogu da ukazuju na OZBILJNA OBOLJENJA!

Ovi simptomi vidljivi na rukama mogu da prođu, ali ako osoba ima znakove infekcije kao što su groznica i znojenje, oni ukazuju na endokarditis

Objavljeno:

Kod pregleda neurologa, kardiologa i dermatologa upravo će ruke otkriti neke od sledećih simptoma bolesti.

Simptom: Crvene kvržice ili plikovi

Crveni osip na ruci ili zglobu, koji se ponekad pretvara u skup kvržica, može da bude znak alergije na nikal. Osetljivost na nikal je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa. Mnogi predmeti koji dodiruju kožu sadrže nikal: narukvice, satovi, prstenje, čak i mobilni telefoni. No, osip se može razviti i od hrane koja sadrži nikal, a to su na primer pasulj, čokolada, kikiriki, soja i ovsena kaša.

Simptom: Ukočene ruke ili trnci u rukama

Kod mladih, zdravih osoba, uzrok trncima u rukama je verovatno sindrom karpalnog tunela. Mnogi ljudi noću dožive peckanje ruku ili utrnulost jer spavaju na nadlanicama. Takav način spavanja pritiska srednji živac koji vodi od ručnog zgloba do ruke. Moguće je privremeno osetiti trnce u prstima ako osoba hiperventilira zbog zabrinutosti. No, ako se sumnja na nešto drugo, lekar može da odredi EMG (elektromiogram) kako bi se otkrilo moguće oštećenje živca ili mišića. Važno je naglasiti da svaki iznenadni napad trnjenja ruku ili slabosti uvek treba da vas zabrine zbog mogućeg moždanog udara.

Simptom: Crvene mrlje s manjim ljuskama ili sitne kožne izbočine (poput bubuljica) ispunjene gnojem

Psorijaza je hronično autoimuno stanje koje uzrokuje stvaranje ljuski na površini kože i može se pojaviti na rukama ili noktima. Psorijaza na rukama može da izgleda poput crvenih, suvih, podignutih mrlja iznad kože – psorijazni plakovi. Ponekad može uključivati ​​velike i male bubuljice ispunjene gnojem (pustule) – na dlanovima. Takođe, mogu se pojaviti promene na noktima kao što su tačkice, žućkaste mrlje ispod nokta, ili odvajanje nokta od prsta. Važno je da se psorijaza dijagnostikuje što pre jer može da bude povezana s mnogim komorbiditetima, uključujući artritis i kardiovaskularne bolesti.

Simptom: Drhtanje ruke

Ponekad drhtavica ruku nije ozbiljna stvar, a ponekad je znak neurološke bolesti. Svakome pomalo drhte ruke, a to se može primetiti kod preciznih radova kao što je uvlačenje konca u iglu. To se zove fiziološki tremor, a javlja se kod nedostatka sna, prekomerne konzumacije kofeina, uzimanja određenih lekova i konzumacije alkohola.

Druga vrsta tremora, nevoljnog, ritmičnog, izmenjivog ili oscilatornog pokretanja međusobno nepovezanih grupa mišića, zove se esencijalni tremor, a on uzrokuje drhtavicu ruku i dlanova na obe strane tela. Često je nasledan. No, postoje i tremori povezani s bolešću. Na primer, kod Parkinsonove bolesti drhtanje ruku uključuje samo jednu ruku ili je drhtanje istaknutije u jednoj ruci, pa se javlja kada je ruka u mirovanju.

Simptom: Ljubičaste izbočine na prstima

Kod pacijenta s bolnim, crvenim ili ljubičastim izbočinama na vrhovima prstiju (koji se nazivaju Oslerovi čvorovi), najčešća dijagnoza je endokarditis – bakterijska infekcija srčanih zalizaka. Endokarditis takođe može da prouzrokuje krvarenje pod kožom dlanova, ostavljajući ljubičaste ili smeđe mrlje, kao i krvarenje ispod nokta ili u koži blizu noktiju. Ovi simptomi vidljivi na rukama mogu da prođu, ali ako osoba ima znakove infekcije kao što su groznica i znojenje, oni ukazuju na endokarditis.

Bonus video

ŠTA SVE LJUDIMA NEĆE PASTI NA PAMET? Kada vidite šta rade OVE blogerke neće vam biti dobro!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.