PODMUKLA BOLEST KOJA SE UVEK KASNO OTKRIJE: Ovo je sve što treba da znate o RAKU PANKREASA
Rak pankreasa je podmukla bolest, Foto: Wikipedia

PREVENTIVA

PODMUKLA BOLEST KOJA SE UVEK KASNO OTKRIJE: Ovo je sve što treba da znate o RAKU PANKREASA

Glavni izazov za lekare je kako dijagnostikovati rak pankreasa u ranoj fazi

Objavljeno:

Rak pankreasa tiha je i podmukla bolest jer u ranoj fazi nema nikakvih vidljivih simptoma.

Kako rak raste i širi se organom, počne se javljati bol u gornjem delu trbušne šupljine i leđima. Bol se pojačava kada osoba legne ili nešto pojede. Drugi tipični simptomi su žutica, mučnina, gubitak apetita i težine, umor i slabost.

Uzroci raka pankreasa

Premda pravi uzrok nije poznat, pušenje se smatra visoko rizičnim faktorom – pušači imaju dva puta veći rizik od oboljevanje nego nepušači. Takođe, bolest uglavnom napada ljude starije od 45 godina. Dijabetes može biti rizičan faktor, ali i simptom raka gušterače. Drugi rizični faktori su hronična upala gušterače i ciroza jetre baš kao i porodična anamneza, ishrana bogata masnoćama, gojaznost i nedovoljna telesna aktivnost.

Dijagnostikovanje raka pankreasa

Glavni izazov za lekare je kako dijagnostikovati rak pankreasa u ranoj fazi. Nemoguće je videti ili opipati tumor tokom rutinskog pregleda zbog čega veliku ulogu u dijagnostici imaju pregledi poput ultrazvuka, MRI ili CT snimanja. Nakon što na slici lekar utvrdi sumnjiva područja na organu pribegava se biopsiji – izuzimanju uzroka sumnjivog tkiva koje će nakon analize pokazati radi li se o malignim promenama.

Važna je preventiva
Važna je preventiva foto: Profimedia

Lečenje operativnim zahvatom

Operacijom se može pobediti bolest ukoliko se rak nije proširio na susedne organe. Budući da nuspojave zavise od opsega operativnog zahvata, tumor se uklanja na način da hirurg pokušava ostaviti što je moguće više neoštećenog tkiva pankreasa.

Na žalost, kad je u pitanju rak pankresa, u trenutku dijagnoze maligne ćelije u većini slučajeva već su se proširile na druge organe u telu. Hirurg se može odlučiti na operaciju i u slučaju kada je rak postao prevelik da bi ga se uklonilo operativnim putem, jer operativnim zahvatom može ublažiti neke vrlo teške simptome bolesti i prevenirati probleme koji nastaju zbog veličine tumora.

Zračenje

Zračenjem se ubijaju ćelije raka, a obično se pacijenta tretira pet dana u nedelji kroz nekoliko nedelja ili jeseci. Ovakav raspored pomaže zaštititi zdravo tkivo od širenja bolesti. Zračenjem se takođe pokušava uništiti maligne ćelije koje su u telu ostale nakon operacije, a pomaže i kod olakašavanja bolova uzrokovanih velikom malignom masom koja pritišće organe u telu.

Hemoterapija

Hemoterapija koristi lekove koji uništavaju ćelije raka i sprečavaju njihov rast i razmnožavanje. Terapija se može sprovoditi samo jednim lijekom ili kombinacijom lekova, a može se uzimati oralno ili intravenozno. Lek ulazi u krvotok pacijenta i putuje telom, zbog čega je dobar odabir za lečenje raka koji je metastazirao. Takođr je učinkovita terapija nakon operativnog zahvata jer uništava maligne ćelije koje su ostale u telu.

Ciljana terapija

Novije metode lečenja ciljanom terapijom omogućuju lekarima da napadnu tačno određene delove malignih ćelija. Ciljana terapija ima manje nuspojava od hemoterapije i ne radi toliku štetu zdravim ćelijama u telu. Trenutno se u lečenju raka gušterače koristi upravo ciljana terapija.

Nova metoda lečenje raka: Imunoterapija

Poznata još i pod imeno biološka terpija, imunoterapija radi na jačanju imunološkog sistema pacijenta kako bi se uspešnije borio protiv bolesti. Aktivno se istražuje imunoterapija za rak gušterače, zajedno s istraživanjem vakcine koje naoružava imunološki sistem da napadne rak.

Palijativna nega

Palijativna nega pomaže u olakšavanju simptoma i borbi protiv bolova nezavisno od toga u kojoj fazi je bolest i postoji li potreba za drugim terapijama. Cilj palijativne nege je poboljšati kvalitet života ne samo na fizičkoj već i na emocionalnom i mentalnom nivou. Poznato je da palijativna nega uveliko pomaže pacijentima s terminalnom fazom bolesti, ali poželjno je da se provodi i u kombinaciji s drugim oblicima lečenja jer pomaže pacijentu da se lakše bori s bolešću.

Je li moguća prevencija raka pankreasa?

Premda ne postoje dokazane metode za prevenciju ove teške bolesti, možete početi tako da izbegavate rizične faktore. Ukoliko ste pušač odmah prestanite. Ishranu bogatu masnoćama zamenite zdravom i uravnoteženom ishranom.Usvojite naviku redovnog vežbanja jer je učinkovito u prevenciji dijabetesa i gojaznosti – dva rizična faktora za rak gušterače.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.