OVIH PET ZNAKOVA UKAZUJU DA VAM MOZAK UBRZANO STARI! Pomoću OVIH AKTIVNOSTI to možete da usporite
Mozak je neverovatan organ, Foto: Profimedia

kako vas služi pamćenje?

OVIH PET ZNAKOVA UKAZUJU DA VAM MOZAK UBRZANO STARI! Pomoću OVIH AKTIVNOSTI to možete da usporite

Sve te promene mogu ometati kognitivno funkcionisanje, posebno učenje i pamćenje

Objavljeno:

Kako čovek stari, nastaju brojne promene mozga, uključujući smanjenje tkiva mozga, smanjenje protoka krvi i komunikacije između moždanih ćelija.

Sve te promene mogu ometati kognitivno funkcionisanje, posebno učenje i pamćenje.

Naš mozak funkcioniše kao složeni bioelektrični sistem u kojem oko 85 milijardi neurona radi sve vreme. Starenje mozga može se očitovati u smetnjama u komunikaciji među tim sistemima a uzrok može biti izloženost raznim otrovima, neravnoteža glukoze i uopšteno 'neuredan' stil života koji menja kod naših ćelija.

Starenje mozga je do neke mere neizbežno, ali nije kod svakoga isto. Svaku osobu i svaki mozak pogađa drugačije. Starije osobe jako se razlikuju s obzirom na svoju mentalnu straost. Neki se mozgovi ponašaju 'u skladu' s godinama, neki su stariji, a neki mlađi od stvarne dobi pojedinca.

I mozak stari
I mozak stari foto: Shutterstock

Uobičajene promene vezane uz starenje mozga su:

- Problemi s pažnjom - ovo je jedan od najranijih znakova i najčešće se pojavljuje puno pre eventualnih poteškoća s pamćenjem.

- Problemi s učenjem novih stvari - smeštanje i pamćenje novih informacije može trajati duže.

- Multitasking - usporeno procesuiranje podataka može otežati obavljanje više zadatak odjednom.

- Prisećanje imena i brojeva - ova vrsta memorije počinje slabiti već u 20-ima.

- Pamćenje dogovora - informacija o nekom događanju može biti tako dobro pospremljena da je ne možemo dohvatiti ne poslužimo li se nekim trikom.

Postoje načini kako mozak održati mladim. Od velike će pomoći su vežbanje kao i mentalna aktivnost. S druge strane, navike poput preteranog pijenja alkohola ili loše kardiovaskularno zdravlje, izloženost toksinima, stresu, infekcijama ili slično, mogu podstaknuti prevremeno starenje mozga.

Rutinske aktivnosti - poput uvek jednakog jutarnjeg rituala, odlaska na posao istim putem i slično - postaju toliko automatske da od mozga zahtevaju sve manji angažman. Vanredne aktivnosti pak proizvode više neuroprenosnika i snažnije utiču na menjanje i jačanje neurona i sinapsi (mesto komunikacije između dva neurona).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.