MED LEČI MNOGE TEGOBE! Dobar je za probavu, imunitet, a A I ZA MRŠAVLJENJE
Med / Ilustracija, Foto: Profimedia

NAJBOLJI PRIRODNI LEK

MED LEČI MNOGE TEGOBE! Dobar je za probavu, imunitet, a A I ZA MRŠAVLJENJE

Lekovitost mu se ne može poreći - ali med i vrlo brzo deluje

Objavljeno: 03.06.2019. 10:41h
  • 8

Med je prirodna hrana, posebnog ukusa i mirisa, te složenog energetskog sastava. Pčele skupljaju nektar (prirodnu šećernu otopinu biljaka) te ga pretvaraju od lako pokvarljive, retke i slatke tekućine u stabilnu, gustu i energetski bogatu namirnicu. Kako bi proizvele oko 1 kg meda, pčele moraju sleteti na cvet oko 100 000 puta.

Postoje dve vrste meda – cvetni i šumski.

Cvetni med potiče od cvetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Iako se u početku koristio kao šećer, med danas ima reputaciju učinkovitog lekovitog sredstva. Zašto? Med pomaže kod bržeg zaceljivanja rana, bolesti creva i želuca, povišene telesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja.

Lekovitost mu se ne može poreći - ali med i vrlo brzo deluje.

BLAGOTVORNA DEJSTVA MEDA

– Jača imunitet

– Poboljšava cirkulaciju

– Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam

– Poboljšava probavu

– Poboljšava obnavljanje tkiva

– Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata

– Ima antibakterijsko dejstvo

– Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma

– Deluje protiv stresa

– Najnovija saznanja govore da med može da se koristi za dijetu.

Sedam minuta nakon uzimanja toplog meda, lekovite stvari dolaze u krvotok; ako se radi o hladnom medu, nakon delovanje počinje nakon 20 minuta. Zbog lake probavljivosti, med telu brzo vraća izgubljenu energiju, te pojačava delovanje lekovitih stvari iz drugog bilja. Med ubrzava učinkovitost brojnih sintetskih lekova, zbog čega ga preporučuje i službena medicina.

Iako je med zdrav, trebate pripaziti na konzumiranu količinu. Previše meda može organizam zasititi ugljikohidratima, što vodi nepravilnom radu pojedinih organa.

foto: AP

Koja su lekovita svojstva meda?

Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
Kestenov med dobar je za bolesti želuca i creva, te bolesti prostate.
Med od lipe leči oboljenja mokraćnog mehura i bubrega, te disajnih organa. Pripazite – ne preporučuje se osobama koje boluju od bolesti krvnih žila!
Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti disajnih organa.
Livadni med ima široko delovanje i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani dece i starijih osoba.

Za dobijanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele, koje procesom pretvorbe slatkog cvetnog nektara proizvode med raznih boja, ukusa, mirisa i sastava.

Kako nastaje med

Pčele skupljaju nektar, pri čemu već počinje proces pretvorbe prirodne šećerne otopine biljaka u med.

Tokom skupljanja nektara, pčela ga mešaju sa sokovima iz svojih žlezda i organa za probavu.

Zatim pčele-skupljačice predaju taj nektar mlađim pčelama, koje ga slažu u ćelije saća, te nastavljaju proces prozračivanja nektara.

Istodobno sokovima iz žlezda započinju razgradnju saharoze na grožđani (glukoza) i voćni šećer (fruktoza).

Nadalje, procesom sazrevanja meda u saćama, prvobitna količina vode koja varira između 40-50% se smanjuje na 20% vode, što označava dozreo med.

Pčele tada zatvaraju ćelije saća tankim slojem voska.

Dobiveni med je mešavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala te drugih vrednih sastojaka.

Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%).

Od vitamina med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala - natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod, bakar, krom i selen.

Med je izniman izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa belom šećeru.

foto: Profimedia

Lečenje medom

Lečenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih lekovitih delovanja je vrlo dugačak.

Najpoznatije lekovito svojstvo meda jeste olakšavanje simptoma gripa i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sistema, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa.

Izvrstan je za rane jer deluje kao antiseptik, smanjuje bol, a takođe izvlači otrove iz ugriza ili uboda.

Na opekotinu možete naneti čisti med, što će sprečiti stvaranje mehura i omogućiti zaceljenje kože bez ožiljka.

Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala.

Takođe, med može pomoći u podizanju nivoa gvožđa i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju celog organizma.

Poznato je i njegovo blagotvorno delovanje kod problema s očima, poput mrene i konjunktivitisa.

Različite vrste meda ciljano deluju na pojedine tegobe.

Tako primerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu.

Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospešuje mokrenje, a deluje i protiv napetosti i migrena.

Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, creva, jetre i žuči, leči anemiju, uklanja umor i jača imunitet.

Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sistema, kod zatvora, a kako deluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti.

Livadni (cvetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta.

foto: Profimedia

Kako prepoznati prirodan med

Pomešajte 2 kašike meda i 6 kašika alkohola. Lagano zagreavajte nad parom vruće vode 10-ak minuta.

Ako se na dnu čaše stvori beli talog – onda je med pomešan (znači da je medu dodat šećer ili su pčele hranjene šećernim sirupom), a ako ga nema, to je pokazatelj prirodnog meda.

Međutim, često mišljenje da kristalizacija meda znači da nije prirodan nije istinito.

Kristalizacija je prirodno svojstvo meda, kod kojeg dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda, i koje nimalo ne utiče na njegov kvalitet. Dapače, to je znak da je med prirodnog porekla.

Do kristalizacije dolazi brže kada u medu ima više glukoze nego fruktoze, ili ako sadrži više od 20% vode.

Primena i čuvanje meda

Zavisi da li slatke sokove kupe s nektara ili medljike, razlikujemo cvetni ili šumski med.

Cvetni med, nastao iz nektara medonosnih cvetova, može biti bagremov, lipov, kestenov, lavandin itd.

Dok šumski med, nastao iz medljike (medne rose) koju izlučuju razne vrste lisnih uši, može biti borov, jelov, hrastov, vrbin, bukvin itd.

Osim što je sam po sebi lekovit, delovanje meda možete udvostručiti dodavanjem lekovitog bilja, tako što mirisne i aromatične cvetove i listove, semenke, koru ili korenje određenih lekovitih biljaka močite u medu laganim zagreavanjem smese.

Med višestruko pojačava delovanje biljnih lekova i donosi njihovu dobrobit do svake stanice tela.

Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.

 

BONUS VIDEO:

BABA IZLETELA KAO METAK I PATOSIRALA PROLAZNICU! Nije u pitanju sačekuša, već nešto skroz drugo! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media