SVETSKI PRIZNAT DOKTOR OTKRIO KAKO IZBEĆI NAJSMRTONOSNIJU BOLEST: Ovih 10 saveta za prevenciju raka su ZLATA VREDNI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

istraživanje

SVETSKI PRIZNAT DOKTOR OTKRIO KAKO IZBEĆI NAJSMRTONOSNIJU BOLEST: Ovih 10 saveta za prevenciju raka su ZLATA VREDNI

Važno je znati da su manje od 10% svih slučajeva raka dojke povezani s genetskim faktorima

Objavljeno:

Rak dojke je verovatno jedna od najstrašnijih dijagnoza koju žena može dobiti. Sam spomen dočarava slike smrti, očaja ili u najboljem slučaju, izobličenosti.

Prema stranici breastcancer.org jedna od osam žena će razviti invazivni rak dojke u svom životu, a približno 40.000 žena godišnje zbog ove bolesti izgube svoj život.

S takvim izgledima protiv vas, šta možete učiniti da ne postanete deo te statistike? Prava istina je da postoje mnoge mere koje možete poduzeti- a svaka od njih će vam pomoći da smanjite rizik.

Važno je znati da su manje od 10% svih slučajeva raka dojke povezani s genetskim faktorima. Ostatak-90%- povezano je s okolišnim čimbenicima.

Ja čvrsto verujem da se rak može sprečiti putem prikladnih promena u životu, kao što je vođenje uredne prehrane, optimiziranje razine vitamina D, vežbanje i izbegavanje toksina iz kojeg god izvora možete.

To podrazumeva pažljivu kontrolu kuće i proizvoda za ličnu njegu koju koristite, kao i proizvode za nameštaj i druge potencijalne toksine s kojima svakodnevno dolazite u kontakt. Preterano izlaganje otrovima nesumnjivo igraju važnu ulogu u razvoju raka. A najnovija istraživanju napokon otkrivaju najgore krivce.

Toksini u svakodnevnim proizvodima

Prema nedavnom istraživanju, možete smanjiti rizik od raka dojke tako što izbjegavate određene kemikalije koje se nalaze u uobičajenim, svakodnevnim proizvodima.

To je posebno važno zato što je samo 10% raka dojke genetski uzrokovan – naučnici smatraju da okolina igra veliku ulogu…

‘Svaka žena u Americi bila je izložena hemikalijama koje mogu povećati rizik od raka dojke. Nažalost, povezanost između otrovnih hemikalija i raka dojke je bio poprilično ignorisana.’ -kaže Džulija Brodi, autor studije i izvršni direktor u Silent Spring institutu.’ Smanjenje izloženosti hemikalijama moglo bi spasiti mnogo, mnogo života žena.“

U prošlim istraživanjima, istraživači su identifikovali 216 hemikalija koje povećavaju tumore u dojkama. U tom istraživanju, smanjili su fokus na 102 hemikalije kojima su žene izložene na dnevnoj bazi, kroz hranu, lekove, zagađenost vazduha ili drugih proizvoda.

Zatim su prioritetisali hemikalije i grupisali ih na temelju izloženosti, kancerogenom potencijalu i hemijskoj strukturi. Ovo sortiranje rezultiralo je sa 17 grupa hemikalija koje su označene sa „velikim prioritetom“ zbog njihove sposobnosti da konstantno stvaraju tumore dojki na životinjskim testovima.

Teško zapaljivi materijali (otporni na vatru) u nameštaju, tepisima i odeći

Teško je izdvojiti jednu hemijsku grupu koja je najgora, teško zapaljivi materijali nalaze se negde na vrhu zato što se koriste u mnogim namještajima, uključujući vaš madrac, gde provodite velik deo vremena. Prošle godine sam pisao članak o prevarantskim kompanijama koje su dovele do širenja hemikalija teško zapaljivih materijala. Kao što je objavljeno u istraživačkim serijama „Igranje s vatrom“ od strane Chicago Tribuna:

„Prosečna američka beba rođena je s 10 prstiju na rukama, 10 na nogama i najvećom zabeleženim nivoom teško zapaljivih hemikalija među novorođenčadi. Otrovne hemikalije prisutne su u gotovo svakom domu , zapakovane u kauče, stolice i mnoge druge proizvode. Dve moćne industrije- Big Tobbaco i hemijski proizvođači-vode varljive kampanje koje dovode do širenja ovih hemikalija, koje uopšte ne funkcionišu kako je obećano.“

Procenjuje se da 90% Amerikanaca ima teško zapaljive hemikalije u svom telu , a mnoge studije su ih povezali s rizicima ljudskog zdravlja, uključujući neplodnost, urođene mane, niži IQ, probleme u ponašanju kod dece, kao i rak jetre, bubrega, testisa i dojke.

Teško zapaljive hemikalije pripadaju istoj klasi kao što su DDT i PCB (organohalogeni). Ove hemikalije reaguju s drugim otrovima i tako stvaraju kancerogene dioksine i furane. Hemijska industrija tvrdi da teško zapaljivi materijali povećavaju vreme bega u požaru za 15 puta.

U stvarnosti, ova tvrdnja dolazi iz istraživanja u kojem su korištene jake, teško zapaljive hemikalije iz NASA-e, koje pružaju dodatnih 15 sekundi bega. Ali, to nije isti tip hemikalija koji se nalazi u većini nameštaja, a vlada i nezavisne studije dokazale su da najraširenije teško zapaljive hemikalije ne pružaju nikakve prednosti za ljude, ali povećavaju količinu otrovnih hemikalija u dimu.

Teško zapaljiva hemikalija poznata kao klorirani tris (TDCPP) je uklonjen iz dečjih pidžama 1970-ih zbog zabrinutosti da bi mogao uzrokovati rak, ali sada je sveprisutan dodatak jastucima od kauča širom SAD.

Što se tiče vašeg madraca, preporučujem vam onaj koji je napravljen od 100% vune ili kevlara, oba su prirodni usporivači vatre bez dodanih hemikalija.

(Kevlar je registrirana marka za lagano, čvrsto para-aramidno veštačko vlakno, i slično je sa drugim aramidnim vlaknima kao Nomex ili Tehnora. Kevlar su razvili Du Pontovi hemičari Stephanie Kwolek i Roberto Berendt, 1965. a prva šira upotreba zabeležena je 1967. Upotreba kevlara je trenutno na širokom polju od guma na biciklima, jedrima, te za vojne svrhe za zaštitu od metaka. Kevlar se koristi kao ojačavajuće vlakno u mnogim kompozitnim primesama, te se prodaje kao vlakno, uže, ili u obliku tekstila. Nomex se upotrebljava za vatro-zaštitnu odeću koja je otporna na visoke temperature.)

Antiperspiranti i određena kozmetika

Parabeni su hemikalije koje služe kao konzervansi u antiperspirantima i kozmetici, kao i u losionima za sunčanje. Prethodna istraživanja pokazala su da svi parabeni imaju estrogensku aktivnost u stanicama raka dojke. Istraživanje objavljeno 2012. pronašlo je jedno ili više paraben estera u 99% od 160 stanica tkiva koje su prikupljene od 40 mastektomija. Konstantna prisutnost parabena u kancerogenom tkivu ukazuje na to da antiperspiranti i druga kozmetika mogu povećati rizik od raka dojke.

Dok su antiperspiranti uobičajen izvor parabena, autori upozoravaju da se izvor parabena ne može utvrditi i da 7 od 14 pacijenata tvrdi da nikada nisu koristili dezodoranse ni antiperspirante u svom životu. Ovo nam govori da parabeni, bez obzira na svoj izvor, mogu bioakumulirati u tkivu dojki.

A izvori su razni. Parabeni se mogu pronaći u raznim proizvodima za ličnu njegu, kozmetici kao i lekovima.

Još jedna komponenta antiperspiranata, aluminijum- hlorid, deluje slično kao i onkogeni koji dovode do molekularnih transformacija u ćelijama raka.

Ostale strategije prevencije raka dojke

U najvećem broju istraživanja o načinu života i raku dojke, Američki institut istraživanja raka dojke procenio je da oko 40% slučajeva raka u SAD-u može biti preventovano da ljudi imaju mudrije odluke o načinu života. Mislim da su ovo preniske procene. Više od verovatno, 75 do 90% raka dojke može se izbeći ako se strogo primenjuju modifikacije načina života koje su ispod preporučene.

Ključne prehrambene smernice

Izbegavajte šećer, posebno fruktozu. Smanjite ili eliminišite prerađenu hranu, šećer/fruktozu i hranu temeljenu na žitaricama iz vaše ishrane. Svi oblici šećera su štetni za zdravlje i izazivaju rak. Fruktoza je jedna od najštetnijih. Opšta smernica je da smanjite ukupan unos fruktoze na manje od 25 grama dnevno. Ako imate rak ili ste otporni na insulin, bilo bi mudro da ga ograničite na 15 ili manje grama dnevno.

Ograničite unos proteina i povećajte unos zdravih masti. Razmislite o smanjenju proteina na 1 gram po kilogramu čiste telesne mase. Bilo bi neobično za većinu odraslih da trebaju više od 100grama proteina pa čak i pola od te količine.

Zamenite eliminisanje proteina i ugljikohidrata sa kvalitetnim mastima kao što su avokado i kokosovo ulje. Postoji uverljiv dokaz da ketogena dijeta pomaže u prevenciji i tretiranju mnogih oblika raka.

Uzimajte puno prirodnog vitamina A. Postoji dokaz da vitamin A pomaže u prevenciji raka dojke. Najbolje ga je dobijati iz hrane bogate vitaminom A, boje nego iz dodataka. Najbolji izvor su sirovi maslac, sirovo punomasno mleko… Ali pazite se dodataka, jer prevelika količina vitamina A može umanjiti vrednost vitamina D.

Budući da je vitamin D krucijalan za vaše zdravlje, da ne spominjemo prevenciju raka. To znači da je ključno izbalansirati količinu vitamina A i D u vašem telu.

Idealno bi bilo kada bi unosili sve supstrate vitamina A i D koje vaše telo treba na način da ono može prirodno regulisati oba sastava. To najbolje možete postići tako da jedete šareno povrće˙(za vitamin A) i da se svakodnevno izlažete sigurnim količinama sunca (za vitamin D).

Unosite dovoljne količine joda. Jod je neophodan element za sintezu hormona, a njegov manjak može uzrokovati ili pridoneti raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak dojke. To je zato što vaše dojke apsorbuju i koriste puno joda, kojeg trebaju za ispravan rad ćelija. Nedostatak joda u bilo kojem tkivu dovodi do njegove disfunkcije, tumori su još jedna mogućnost.

Međutim, postoji značajna kontroverzija ako pređete odgovarajuću dozu, tako da morate biti oprezni. Postoje dokazi koji upućuju na to da uzimanje velikih doza, u rasponu od jednog miligrama može biti kontraproduktivno. Nedavno istraživanje pokazalo je da nije mudro uzimati više od 800 mikrograma joda dnevno, a dodavanje 12-13mg (12, 000-13,000 mikrograma) potencijalno može imati negativan učinak na zdravlje.

Njegujte svoja creva. Optimiziranje crevne flore će smanjiti upalu i ojačati vaš imunitet. Naučnici su pronašli mikro-zavisni mehanizam pomoću kojeg neke vrste raka pojačavaju upalu koja im pomaže pri rastu i razvoju. Oni ukazuju na to da inhibiranje upalnih citokina može usporiti napredovanje raka i poboljšati odgovor na hemoterapiju. Dodavanje prirodno fermentisane hrane u svoju dnevnu ishranu je jednostavan način za sprečavanje raka ili za ubrzanje oporavka. Uvek možete dodati visoko kvalitetne probiotske dodatke, ali prirodno fermentirane namirnice su najbolje.

Izbjegavajte GMO. Izbegavajte genetski modifikovamu hranu jer su obično tretiraju herbicidima kao što su Roundup (glifosat), koji se smatraju karcenogenima. Francuski istraživački tim, koji su intezivno istraživali Roundup, su zaključili da je toksičan za ljudske ćelije, a i verovatno karcenogen za ljude. Odaberite svežu, organsku, lokalno uzgajanu hranu.

Izbegavajte nefermentirane proizvode od soje. Nefermentisana soja je bogata biljnim estrogenima, ili fitoestrogen, takođe poznatim kao izoflavon. U nekim istaživanjima pronađeno je da soja radi s ljudskim estrogenima tako da dolazi do bujanja ćelija dojki. To povećava šanse da dođe do mutacija i kancerogenih ćelija.

Pijte 1 litru organskog soka od zelenog povrća dnevno.

U ishranu dodajte antikarcinogenu celovitu hranu, lekovito bilje i začine, kao što su brokula.

Kurkumin. Ovo je aktivni sastojak kurkume te u visokim koncentracijama može biti vrlo koristan u lečenju raka dojke. Pokazuje neizmeran terapeutski potencijal u prevenciji metastaze raka dojke.

Izbegavajte alkohol.

Optimizirajte svoj vitamin D

Vitamin D utiče na gotovo svaku ćeliju u vašem telu i jedan je od najmoćnijih prirodnih boraca protiv raka. Ima više od 800 referenca u medicinskoj literaturi koje pokazuju učinkovitost vitamina D protiv raka. Vitamin D je ima sposobnost da uđe u stanicu i potakne apoptozu (ćelijsku smrt). Istraživanja su pokazala da vitamin D ubija ćelijeraka jednako učinkovito kao i toksični lek za lečenje raka dojke Tamoxifen, ali bez ikakvih štetnih nuspojava i za samo mali deo troška. Vitamin D deluje sinergistički s bilo kojim načinom lečenja raka dojke, bez ikakvih štetnih nuspojava.

Prema Carole Baggerly, osnivačica GrassrootsHealth, čak 90% od običnih raka dojki su povezani s deficijencijom vitamina D. Nedavno, meta-analiza 5 istraživanja objavljenih u martu 2014 u broju Anticancer Research otkrila je da pacijenti dijagnostifikovami s rakom dojke koji su imali visok nivo vitamina D imaju dvaput veće mogućnosti da će preživeti u odnosu na žene s niskom nivoima. Visoka serumska grupa je imala prosečnu razinu vitamina D od 30 nanograma po mimimetru (ng/ml). Žene u niskoj serumskoj grupi su imale prosečno 17 ng/ml, što je normalna razina vitamina D pronađena kod američkih pacijenata raka dojke.

Nučnici pozivaju lekarte da praćenje i optimizacija vitamina D postane deo standarda kod lečenja raka dojke. Prema prikazanim pronalascima, potrebno je barem 30 ng/ml seruma 25-hidroksi vitamina D (25(OH)D) za prevenciju od širenja raka. Druga istraživanja pokazuju da bih bilo bolje s razinama visokim kao 80 ng/ml. U jednom istraživanju iz 2011. godine, nađeno je da ranivi vitamina D od 50 ng/ml povezana s 50% manjim rizikom od raka dojke.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Ovo će doći prirodno kada počnete da jedete pravilno za svoju prehrambenu vrstu i vežbanje. Važno je izgubiti višak telesnih masti , jer masti proizvode estrogen, koji može potaknuti rak dojke.

Poboljšajte osetljivost receptora za inzulin/leptin

Najbolji način za to je da izbegavate šećer i žitarice te paziti da redovno vežbate.

Izbegavajte xenoestrogene

Xenoestrogeni su sintetičke kemikalije koje oponašaju prirodne estrogene. Povezani su sa širokim rasponom zdravstvenih učinaka, uključujući smanjen broj spermija kod muškaraca te povećan rizik od raka dojke kod žena. Postoji veliki broj xenoestrogena, kao što su goveđi hormoni rasta u komercijalnim mlečnim proizvodima, plastika kao bisfenol A (BPA), ftalati i parabeni u proizvodima za ličnu njegu, te hemikalije koje se koriste kod materijala za nelepljenje.

Dojite isključivo do 6 meseci

Istraživanja pokazuju da će to smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Izbegavajte nošenje grudnjaka sa žicom

Postoji velika količina podataka koja pokazuju da metalna žica u grudnjaku povećava rizik od raka dojke.

Izbegavajte elektromagnetska polja što je više moguće

Ograničite izloženost i zaštitite se od zračenja koja nastaju od mobilnih uređaja, baznih postaja te Wi-Fi postaja. Takođe umanjite izloženost medicinskom skeniranju bazirano na radijaciji, uključujući stomatološke x-zrake, CT i mamografija. Predmeti poput električnih deka mogu biti jako problematični i povećati rizik od raka.

Spavajte dovoljno

Budite sigurni da dobijate dovoljno okrepljujućeg sna. Loš san može uticati na proizvodnju melatonina, koji je povezan s povećanim rizikom od otpornosti na insulin i povećanjem telesne mase, a oba pridonose povećanju raka.

Upotrebite efektivne načine upravljanja stresom

Stres zbog bilo kojeg razloga je veliki pridonositelj bolesti. Čak i CDC navodi da je 85% bolesti pokrenuto emocionalnim čimbenicima. Vrlo je verojatno da su stres i nerešeni emocionalni problemi možda puno važniji nego oni fizički. Moje omiljeno sredstvo za rešavanje emocionalnih izazova je Tehnika emocionalne slobode (EFT).

Zaključak: Preuzimanje kontrole načina vašeg života može značajno smanjiti vaše izglede za nastanak raka

Prevencija raka dojke je mnogo važnija i snažnija nego što možemo zamisliti, a izbegavanje hemijskih rizika kao one što smo pregledali pre su veliki deo prevencije bilo kojeg raka. Pitanje je, kako ih izbegavati kada ih je toliko mnogo? Moj odgovor je da očistite svoj život tako da su hrana, voda, odeća, nameštaj i drugi proizvodi s kojima imate redovan kontakt što bliže prirodnom i neprerađenom što je više moguće.

Ovo znači tražiti organski proizvedene proizvode – hrana, odeća, posteljina, deterdženti za rublje ili šamponi. Sve je ovo važno, jer akumulirana izloženost svim tim proizvodima izaziva nered. Kod kućnih sredstava za čišćenje i proizvoda za ličnu njegu, možete ih većinu ili sve jeftino zameniti sa par jednostavnih, netoksičnih sastojaka.

Na primer, za kokosovo ulje ima bezbroj načina za korištenje u kući. Takođe, za sodu bikarbonu. Mnoge od ovih navedenih preporuka će automatski smanjiti vašu izloženost tokisinima koji izazivaju rak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ atma.hr / Dr Joseph Mercola)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.