DECA ZBOG OVOGA PADAJU U DEPRESIJU! Otkriven GLAVNI UZROK opake bolesti, a roditelji to mogu da spreče OVAKO
Vodite decu u prirodu, Foto: Profimedia

nešto novo

DECA ZBOG OVOGA PADAJU U DEPRESIJU! Otkriven GLAVNI UZROK opake bolesti, a roditelji to mogu da spreče OVAKO

Redovna izloženost prirodi ključna za zdrav razvoj deteta, kako fizički, emocionalno, tako i duhovno

Objavljeno:

Poremećaj manjka prirode decu vodi u gojaznost, a uz slabu pažnju padaju i u depresiju.

Zato ih izvedite vani.

Redovna izloženost prirodi ključna za zdrav razvoj deteta, kako fizički, emocionalno, tako i duhovno.

Rečenice poput “Volim da se igram u zatvorenom prostoru, jer je to mesto gde su svi električni priključci”, a koje izgovara učenik četvrtog razreda osnovne škole dokaz je da su današnje generacije dece potpuno odvojene od prirode.

Autor knjige “Last Child in the Woods: Saving Our Children From Nature-Deficit Disorder”, Richard Louv, kaže kako manjak kontakta s prirodom uzrokuje zdravstvene tegobe koje su ujedno zadobile i stručni naziv: poremećaj manjka prirode (engl. nature deficit disorder).

-Taj ‘poremećaj’ nije zdravstveno stanje nego društvena pojava koja se odnosi na posledice čovekovog udaljavanja od prirode. One uključuju smanjenu upotrebu naših osećaja i povećanu učestalost psihičkih i fizičkih oboljenja - kaže autor. Nažalost, manjak vremena provedenog u prirodi kod dece će rezultirati neugodnom trendu porasta debljine, poremećaja pažnje i depresije. Devedesetih godina prošlog veka radijus oko kuće u kojem su deca smela sama da lutaju se smanjio na devetinu onoga što je bio 1970. godine.

Danas prosečni osmogodišnjaci bolje prepoznaju crtane likove nego autohtone vrste drveća u vlastitoj zajednici. Stopa po kojoj lekari propisuju antidepresive deci udvostručila se u posljednjih godina, a nedavne studije pokazuju da preterano korištenje računala uzrokuje poteškoće za mozak u razvoju - ističe autor.

Ali, rešenje je pred našim vratima.

- Izravna izloženost prirodi ključna za zdrav razvoj deteta, kako fizički, emocionalno, tako i duhovno. Obrazovanje u koje su uključene informacije o okolini poboljšavaju snalaženje u prostoru, ali i prosek ocena te razvija veštine za rešavanje problema, kritičko razmišljanje i donošenje odluka. Čak i kreativnost može podstaknuti boravak u prirodi - govori autor.

Poziva zato roditelje da povedu svoju decu u prirodu - na kampovanje, šetnju, planinarenje.

- Ispričajte im o tome kako ste vi provodili vreme vani, uključite bake i dedove u aktivnosti, otputujte izvan grada i posetite oranice, pašnjake, uzgojite leptire, u šumi pronađite tragove životinja... - zaključuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.