OVI SIMPTOMI BI TREBALO DA ZABRINU SVAKU TRUDNICU: Povedite računa o tome
Najčešći simptomi koji se javljaju su otoci, smetnje sa vidom, bol u trbuhu, povraćanje, mučnine, Foto: Profimedia

važno je znati

OVI SIMPTOMI BI TREBALO DA ZABRINU SVAKU TRUDNICU: Povedite računa o tome

U Srbiji od preeklampsije godišnje umre oko 20 trudnica

Objavljeno:

Preeklampsija je stanje u trudnoći kada se javlja veoma visok pritisak i pogađa čak 10 odsto trudnica u svetu.

Danas se u celom svetu upozorava na uzroke nastanka i mogućnosti saniranja jednog od najtežih stanja koja mogu da ugroze život i majke i bebe. Preeklampsija je bolest koja se javlja samo u trudnoći. Ona je bolest posteljice koja pogađa krvne sudove različitih organa i organskih sistema trudnice.

U Srbiji od preeklampsije godišnje umre oko 20 trudnica.

Najčešći simptomi koji se javljaju su otoci, smetnje sa vidom, bol u trbuhu, povraćanje, mučnine, kaže za RTS profesorka Ljiljana Mirković iz Кlinike za ginekologiju i akušerstvo.

"To su siptomi koji su u analizi svih smrtnih ishoda trudnica usled preeklamsije, a koji su najčešće bili zanemareni. To nije samo osobina našeg nemara, to je tako i u svetu i upravo Dan preeklampsije je ustanovljen da bi se trudnicama ukazalo na ove simptome koji moraju da ih dovedu kod ginekologa", ističe Mirkovićeva.

Napominje i da je velika zabluda, koja može da zavede doktore, da je prisutna hipertenzija.

Ukoliko trunica ima pomenute simptome, nephodno je uraditi laboratorijske analize, proveriti pritisak, broj trombocita.

"Vi ste već tu načisto sa time da li imate neku od takozvane smrtne trijade preeklamšsija, a to su eklamšsija, help sindrom i rana teška preeklampsija", objašnjava Mirkovićeva.

Navodi da ukoliko je teška preeklampsija to zahteva prijem u tercijarne ustanove zato što je bolest najčešće u trećoj fazi. U interesu majke i deteta je da se obavi prevremeni porođaj.

"Zahteva jednu vrlo sofisticiranu dijagnostiku, da li imamo 48 sati da damo još nešto bebi kako bi pluća bebina bila bolja, sposobnija i zdravija za postnatalni život, pošto su to bebe od kilogram, kilogram i nešto", kaže Mirkovićeva.

Navodi da Кlinika za ginekologiju i akušerstvo raspolaže testom koji je u stanju da napravi predikciju lošeg ishoda i po majku i po bebu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.