JAJA JAPANSKE PREPELICE SU IZVOR MNOGIH VITAMINA: Već su ih drevni narodi koristili za lečenje OVIH BOLESTI
Jaja japanske prepelice, Foto: Youtube printscreen

ISPROBAJTE!

JAJA JAPANSKE PREPELICE SU IZVOR MNOGIH VITAMINA: Već su ih drevni narodi koristili za lečenje OVIH BOLESTI

Ova jaja, iako mala po veličini, u odnosu na mnoga druga jaja pravi su mali rudnik blagotvornih minerala i vitamina.

Objavljeno:

Jaja japanske prepelice mnogi uzimaju samo kao lek i ne shvataju kako u ruci drže superhranu.

Ova jaja, iako mala po veličini, u odnosu na mnoga druga jaja pravi su mali rudnik blagotvornih minerala i vitamina.

Ono što ih čini superhranom jeste činjenica da gotovo sve minerale i vitamine sadrže u mnogostruko većoj količini. Od minerala izdvajaju se Kalcijum (0,5 mg), fosfor (2,2 mg), gvožđe (3,8 mg) te vitamini A, B1 i B2.

Jedno jaje od prepelice u sebi sadrži 74,6 procenata vode, 13,1 procenata bjelančevina, 11,2 procenata masti i 1,1procenata minerala. Ova mala pegava jaja po ceni su slična kokošijim jajima, a kalorijski su takođe uporediva sa 155 kilokalorija na 100 grama, odnosno po komadu 14 kilokalorija.

Jedno jaje japanske prepelice ima svega 9 grama, ali u njemu se nalazu čak 75 mg holesterola, što je 25 posto od preporučenog dnevnog unosa. Prema tome, ne treba preterivati sa unosom ovih malih pegavih jaja.

Blagotvorna lekovita svojstva prvi su uočili dalekoistočni narodi u davnoj prošlosti, a i danas se u narodnoj medicini koriste jaja japanske prepelice u lečenju srca i kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, nervnog sistema, bolesti bubrega i jetre.

Pre nekoliko godina uzgajanje prepeličijih jaja smatralo se za dobar biznis, pa su se u kratkom roku mnogi pokušali baviti ovim poslom. Izbor pravog dobavljača prepeličijih jaja veoma je važan, jer ako koristite jaja kao lek, sigurno vam nije svejedno da li taj lek zaista i deluje.

Rizik od salmonele uvek je moguć (iako proizvođači to negiraju), ali dobra proizvođačka praksa i naročito HASSP (Hasap) standard može ga svesti na minimum.

Neoplođena jaja nemaju lekovita svojstva i dobra su samo kao hrana. Jaja japanske prepelice obično možete držati u frižideru do mesec dana, dakle, do kada su i najbolja. Naravno, svaki ozbiljan proizvođač ima deklaraciju na kojoj je utisnut i rok upotrebe.

Jaja japanske prepelice piju se (sveža) pre obroka i to otprilike 30 minuta ranije. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, zavisno po želji. Deca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju.

Naravno, ukoliko osoba boluje od neke bolesti, prethodno je poželjna konsultacija sa izabranim lekarom. Kao i kod svakog leka, ni sa prepeličijim jajima se ne pije alkohol.

Prepeličija jaja najviše koriste osobe na oporavku, dakle rekonvalescenti, sportisti, deca i starije osobe, kako za popravljanje zdravstvenog stanja, tako i preventivno.

Naravno, ako mislite da prepeličija jaja imaju svojstva da izleče hronične bolesti (astma, dijabetes, itd), kako to neki propagiraju, varate se – to zvanično nije potvrđeno.

U raznoj literaturi pominju se količine jaja japanske prepelice koje je potrebno popiti kao biste se izlečili od ove ili one bolesti, što naravno nije tačno, jer ova superhrana djluje tako što daje organizmu veću nutritivnu vrijednost od uobičajene hrane i tako ga, uslovno rečeno, dovodi u sklad.

Moguće je da kod bolesnika sa blažim simptomima (recimo astme) dođe do toga da se napadi veoma retko javljaju, pa osoba pomisli da je izlečena.

Ovakva promena ishrane uvođenjem prepeličijih jaja kojom se menja i tok bolesti svakako je pozitivna, ali uvek je potrebno konsultovati se sa lekarom pre otpočinjanja bilo koje promene u ishrani.

Pečene prepelice bile su delikatesna hrana egipatskih faraona. Stari Grci i Rimljani su veoma cenili divlju prepelicu i služili je na gozbama kao raritet. I danas japanska prepelica predstavlja delikates i za neke sladokusce i ljubitelje dobre kuhinje vrhunac gastronomskog uživanja.

U savremenom kulinarstvu, postoji bezbroj recepata za pripremanje mesa i jaja japanskih prepelica. Ova kulinarska praksa je došla sa Dalekog istoka, gde se prepeličijem mesu pripisuju mnoga pozitivna svojstva.

Meso japanskih prepelica sadrži 22.4 posto belančevina i 2.3 posto masti. Tamnije je boje, ukusom pomalo nalik na divljač, slatkasto je i vrlo ukusno i jako kalorično.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.