UZNEMIRUJUĆE: Ovako dišu crna pluća pušača! Posle ovog ostavićete pušenje i nikad vam cigareta neće pasti na pamet
Cigarete nisu zdrave, Foto: Shutterstock

zabrinjavajući podaci

UZNEMIRUJUĆE: Ovako dišu crna pluća pušača! Posle ovog ostavićete pušenje i nikad vam cigareta neće pasti na pamet

Zdravi par pluća je na ubrizgavanje reagovao prema očekivanju...

Objavljeno:

Amanda Eler, medicinska sestra iz Severne Karoline u SAD-u pokazala je šta se događa u plućima pušača kada udahnu.

Na Fejsbuku je objavila video koji prikazuje pluća pušača i nepušača.

Nije teško da se pogodi koja pripadaju strastvenom pušaču koji se od cigareta nije odvajao 20 godina - crna su i deformirana. U jedna i druga pluća je umetnula cevčice za dovod svetlosti kako bi mogla detaljno da pokaže kako rade.

Zdravi par pluća je na ubrizgavanje reagovao prema očekivanju - napunila su se, zadržala oblik i vratila se u normalu.

Međutim, kod pluća pušača nije sve išlo tako glatko jer u njima nije ostalo elastičnosti, nisu mogla da zadrže oblik- već su se odmah izduvala. To je pokazalo kako su radila dok su bila u telu pušača. Upravo to je razlog zašto pušači mogu duboko da udahnu, a da i dalje osećaju kako im nedostaje kiseonika.

- To su kancerogena pluća sa hroničnom opstrukcijskom plućnom bolesti (KOPB) iz kojih je nestala elastičnost, tako da se istegnu, ali onda se odmah u trzaju povuku nazad - rekla je Amanda.

Mnogi ljudi koji su pogledali video su se zgrozili, a pušači duboko zamislili o tome što zapravo rade svom telu. Bilo je i onih koji su se ponosno prisetili kako su ostavili tu strašnu naviku.

- Ponosan sam što mogu da kažem da je prošlo tri meseca otkako sam se odrekao 11-godišnje navike pušenja i nikada u životu se nisam osećao bolje - napisao je neko uz objavu.

Drugi se žali što je ikada počeo.

- Žao mi je što sam pušenjem uništio svoja pluća. Prestao sam da pušim pre tri godine nakon što su mi dijagnostifikovali KORB. Ako i vi pušite, prestanite što pre - napisao je Rod Underwood.

- Ja sam prestala pre sedam dana zbog bakterijske upale pluća i opterećenja srca, i to je nešto najbolje što sam ikada napravila - priznala je Joanne Mcdermoot.

Među komentarima ispod videa bilo i poruka drugog tipa.

- Volim da pušim i ovaj video me neće zaustaviti u onome u čemu uživam - napisao je Michael Brockwell.

- Ja sve znam, ali toliko volim cigarete da ne mogu da se zaustavim. Čini mi se da je to jedina stvar koja me trenutno drži duševno zdravom - priznala je Theresa Quirin.

Bonus video

(Espreso.co.rs / 24 sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.