ONA BI DANAS BILA MRTVA, DA JE IGNORISALA OVE SIMPTOME: Telo joj je slalo signale! ŽENE OBRATITE PAŽNJU!
Heder Kiting sa psom, Foto: Printscreen

idite na preglede

ONA BI DANAS BILA MRTVA, DA JE IGNORISALA OVE SIMPTOME: Telo joj je slalo signale! ŽENE OBRATITE PAŽNJU!

Bila je anemična i lako se umarala...

Objavljeno:

Heder Kiting je mlada Irkinja kojoj je u dobi od 25 godina dijagnostikovan rak grlića materice. To je drugi, najčešći oblik raka koji se pojavljuje kod žena mlađih od 35 godina, nakon raka dojki.

Prve simptome Heder je primetila godinu dana pre postavljanja dijagnoze. Papa test do tada nikada nije napravila i to je greška koja ju je mogla koštati života. Heder je otvoreno progovorila o simptomima koje je osećala pre nego što joj je dijagnostikovan rak materice, jer ne želi da druge mlade žene naprave istu grešku kao i ona.

“Prvi simptom bilo je krvarenje između menstruacija, ali verovala sam kako to ima veze sa kontracepcijskim pilulama koje sam uzimala. Međutim, kada sam počela da krvarim i nakon polnog odnosa, zabrinula sam se”, rekla je Heder.

Posetila je svoju ginekološkinju koja joj je savetovala da uzme bris grlića materice. Taj postupak je u Irskoj besplatan za žene starije od 25 godina, ali Heder je u to vreme imala samo 24, pa je odustala. Međutim, simptomi su bivali sve gori, krvarenja obilnija i učestalija pa je ponovo otišla kod ginekološinje.

Rak je opasan ako se ne detektuje na vreme
Rak je opasan ako se ne detektuje na vreme foto: Profimedia

Bila je anemična i lako se umarala. Ginekološkinja ju je poslala u posebnu kliniku gde je, konačno, napravila odgovarajuće pretrage. Komadić tkiva materice je analiziran kako bi se utvrdilo ima li razloga za bojazan. Svi njeni strahovi su se obistinili kada su, četiri meseca nakon prve posete ginekološkinji, došli rezultati.

“Kada sam napravila biopsiju nisam bila zabrinuta jer sam verovala kako se ono najgore ne događa ljudima poput mene. Verovala sam kako je to standardna procedura i kako će nalazi biti dobri”, rekla je devojka.

Međutim, nalazi biopsije ukazivali su na rak grlića materice.

“Bila sam u šoku, potpunom šoku. Nije bilo nekih naznaka da bi mogla oboleti od raka, pa sam se pitala zašto se to moralo dogoditi baš meni?”, priseća se Heder.

Sledeći korak bio je utvrditi koliko se rak proširio. Lekari su joj dali tri mogućnosti: radijacija, hemoterapija ili hirurški zahvat. Heder je imala sreće. Operisana je, i dalje može imati decu, a rak je poražen.

U bolnici je upoznala druge žene koje su imale iste simptome i dijagnoze kao i ona, ali nisu imale sreće. Stoga apeluje na sve mlade žene da učestalije odlaze kod ginekologa i, s vremena na vreme, naprave bris grlića materice, kako bi na vreme zaustavile rak.

BONUS VIDEO: Ekipa ESPRESA se provozala po novom neotvorenom koridoru

(Espreso.co.rs / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.