DA LI STE ČULI ZA HIBERNACIJSKU DIJETU? Mršavi se DOK SPAVATE, ako pre odlaska u krevet uzmete kašiku OVOGA
Mršavite dok spavate!, Foto: Stock

novina

DA LI STE ČULI ZA HIBERNACIJSKU DIJETU? Mršavi se DOK SPAVATE, ako pre odlaska u krevet uzmete kašiku OVOGA

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mekines

Objavljeno:

Mršavljenje i problemi sa snom teme su koje zanimaju (i muče) mnoge, a rešenje bi mogla ponuditi hibernacijska dijeta, kod koje se proces mršavljenja, kao što ime i kaže, pokreće tokom noći, a ujedno vam pomaže da bolje spavate.

Ključno je pravilo hibernacijske dijete da pre spavanja uzmete jednu do dve kašičice meda, bilo u toplom napitku, u smoothieju ili pravo iz tegle.

Dijetu je osmislio britanski farmaceut i nutricionista Majk Mekines, koji kaže da ona istovremeno deluje na bolji san i mršavljenje jednostavno koristeći biologiju našeg tela i sarađujući s njom umesto da radi protiv nje.

Hibernacijska dijeta deluje tako da 'regrutuje' prirodni mehanizam organizma koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate se boriti protiv svoga tela na svakom koraku kako biste postigli zdravu težinu, ističe Majk Mekines.

Ključ je da se obnavljajući mehanizmi tela pokrenu tokom noći, ubrzavajući metaboličke procese i sagorevanje masnoća, ublažavajući delovanje hormona stresa i pomažući nam da se tokom noći bolje naspavamo.

I tu nastupa med. Pre svega, dobro je znati jeste li kandidat za hibernacijsku dijetu.

Zapitajte se sledeća pitanja:

Budite li se redovno tokom noći? Znojite li se noću? Muči li vas refluks tokom noći? Budite li se usred noći jer morate ići u WC? Osećate li mučninu rano ujutro? Budite li se iscrpljeni? Je li vam ujutro grlo suvo? Imate li grčeve tokom noći? Osećate li slabost rano ujutro?

Ako je vaš odgovor 'da' na ijedno od ovih pitanja, to može značiti da svoju jetru niste "opskrbili gorivom" potrebnim za njen pravilan rad noću. Umesto da sagoreva masnoće i obnavlja mišiće, vaše telo proizvelo je veliki talas hormona stresa dok ste spavali.

Med je odavno cenjen zbog svojih terapeutskih svojstava. Autor hibernacijske dijete tvrdi da fruktoza i glukoza u medu telu daju gorivo koje mu je potrebno tokom noći, a koje kontroliše ravnotežu nivoa šećera u krvi te potiče sagorevanje masnoća. Dok spavate, med će stimulisati rad jetre i umanjiti delovanje hormona stresa koji otežavaju mršavljenje i spavanje.

Med je ključni sastojak dijete
Med je ključni sastojak dijete foto: AP

No hibernacijska dijeta ne temelji se samo na medu. Za najbolje rezultate važno je pridržavati se zdrave ishrane, što podrazumijeva izbegavanje procesuiranih namirnica, poput belog hleba, pizze, burgera, čipsa, piva i šećera i konzumiranje namirnica koje sadrže nutrijente važe za naš organizam, bez suvišnih aditiva.

Hibernacijska dijeta preporučuje dva ili tri treninga otpornosti nedeljno. Za to ne morate ići u teretanu – i kod kuće možete koristiti lagane tegove ili vrećice napunjene šećerom ili rižom kako biste odradili trening. I u jogi i pilatesu postoje vežbe otpora koje možete isprobati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.