OVO SU PRVI SIMPTOMI ŠLOGA! Ukoliko vam se dešavaju OVE STVARI odmah idite kod LEKARA!
Glavobolja, ilustracija, Foto: Shutterstock

OPREZ!

OVO SU PRVI SIMPTOMI ŠLOGA! Ukoliko vam se dešavaju OVE STVARI odmah idite kod LEKARA!

Nemojte olako da shvatate ove simptome!

Objavljeno:

Moždani udar se najčešće ispoljava iskrivljenošću jedne polovine lica, problemima s govorom, trnjenjem polovine tela, slabošću jedne polovine tela, otežanim hodom, glavoboljom, gubitkom svesti. Iskrivljenost lica može da primeti sam oboleli ili okolina jer ugao usne sa jedne strane bude niže postavljen. A asimetrija je više izražena ako osoba pokuša da se nasmeje.

– Kada govorimo o problemima s govorom, osoba koja je doživela moždani udar primećuje da ne razume govor drugih, ali i da ne može da izgovori ono što želi da kaže, jer teško nalazi reči. U najtežim slučajevima u trenutku moždanog udara osoba ne može ni da govori, što se naziva afazijom ili anartrijom, u zavisnosti od zahvaćenosti dela mozga. Trnjenje, najpoznatiji simptom moždanog udara, može zahvatiti polovinu lica, ruku i nogu na istoj strani tela, ili samo jedan deo tela, recimo ruku ili nogu. Trnjenje se obično oseća kao „mravinjanje”, nekada kao nadutost, peckanje ili umrtvljenost, to jest, anesteziranost. Ove simptome oboleli najčešće zanemaruju ako je motorna, tj. mišićna funkcija ruke ili noge sačuvana – piše dr Marjana Vukićević u knjizi „Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju namenjen obolelima i negovateljima“, koju su pripremili lekari Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava”.

Pacijenti simptome najčešće pripisuju lošem spavanju ili problemima s kičmom.

– Slabost ruke i/ili noge jedne polovine tela manifestuje se u različitom stepenu. Najblaži je nespretnost, ispadanje predmeta iz ruke ili zapinjanje stopala o podlogu, ali slabost može biti i veoma teškog stepena, kada nastupa potpuna oduzetost i osoba ne može da pokrene ruku ili nogu. Ako problematičnu ruku ili nogu koja je „zaspala” podignete pa pustite, a ona samo padne na podlogu, znači da je nastupio moždani udar – kaže doktorka Vukićević.

– Hod je oštećen zbog slabosti noge, ali može biti oštećen i usled zahvatanja malog mozga, koji upravlja ravnotežom i planira pokrete. Osoba koja moždani udar doživi na nogama tetura se i ne može da hoda ako se ne pridržava za okolne predmete, s tim što joj je za kretanje potrebno mnogo više prostora jer je koordinacija pokreta narušena. Uz ovu vrstu poremećaja hoda javlja se i vrtoglavica, a ponekad i dupla slika pred očima i povraćanje.

Usled poremećaja vida zbog moždanog udara, nastupa nagli gubitak vida na jednom oku, ili u polovini vidnog polja, i u tom slučaju oboleli udara u predmete koji se nalaze na oštećenoj polovini vidnog polja.

Češći simptom krvarenja u mozgu je glavobolja. Kod krvarenja u mozgu ili kičmenoj moždini ona je prvi simptom. Ova vrsta glavobolje veoma je jaka, probadajuća, a najčešće se opisuje kao nikad jača glavobolja. Često je praćena i povraćanjem, a u najtežim slučajevima nastupa progresivni poremećaj i gubitak svesti. Infarkt mozga češće se javlja u malom mozgu, u predelu potiljka. Gubitkom svesti započinje najteži moždani udar, onaj koji zahvata životne centre smeštene u jednom delu mozga koji se nalazi tik uz kičmenu moždinu – navodi doktorka Vukićević.

Gubitak svesti može međutim biti i prolazan, usled kratkotrajnog trpljenja mozga zbog naglog pada krvnog pritiska, i tada je dovoljno da onesvešćenog podignemo u sedeći položaj da mu se svest povrati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.