Soda bikarbona i med ne leče rak
Soda bikarbona i med, Foto: Printscreen

ovo je istina

Soda bikarbona i med ne leče rak

Kombinacija sode bikarbone i meda jedan je od najčešćih “recepata”

Objavljeno: 10:51h

Kombinacija sode bikarbone i meda jedan je od najčešćih “recepata” za koji se tvrdi da može izlečiti rak, a za ovakve navode ne postoji potpuno utemeljenje.

Ovi navodi nisu u potpunosti utemeljeni u relevantnim naučnim studijama.

Kombinacija sode bikarbone i meda jedan je od najčešćih “recepata” za koji se tvrdi da može izlečiti rak, a za ovakve navode ne postoji naučno utemeljenje.

Do sada ne postoji nijedna relevantna naučna studija koja se bavila efikasnošću ovakve kombinacije. Time ni senzacionalističke tvrdnje o njenoj “10.000 puta” većoj učinkovitosti od “standardnih lekova” ili o tome da “leči najopakiju bolest” nisu utemeljene. Konkretno, o tvrdnjama da soda bikarbona može da “neutralizuje” ćelije raka i tako ih spreči da iskoriste šećer primarno počiva na pogrešnoj premisi o ćelijama raka uopšte.

Medicinski centar MayoClinic u objavi iz marta 2020. godine navodi:

-Potrebno je više istraživanja kako bi se razumela veza između šećera u prehrani i raka. Sve vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski zavise od šećera u krvi (glukozi). Međutim, davanje više šećera ćelijama raka ne znači da brže rastu. Isto tako, uskraćivanje šećera ćelijama karcinoma ne znači da rastu sporije.

Određene studije o mogućoj učinkovitosti sode bikarbone u lečenju raka jesu provođene, ali ne postoji definitivan zaključak koji bi mogao ovu namirnicu klasifikovati kao “terapiju”. Kako američki portal o zdravlju Healthline navodi, “veza” između sode bikarbone i raka uglavnom se tiče acidoze (zakiseljavanja). Soda bikarbona ima alkalizirajući efekat, što znači da smanjuje kiselost. Stanicama raka pogoduje kiselo okruženje. Zagovornici sode bikarbone kao leka ističu da navodno to što ona može organizam učiniti alkalnijim znači i da može sprečiti širenje raka. Ipak, nalazi provedenih istraživanja vezanih za navodnu vezu između nivoa pH i rasta karcinoma do sada nisu dali konačni sud.

Dovoljno je konzumirati tri kafene kašičice na dan tokom mesec dana i bićete mnogo bolje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.