POMAŽE TELU U BORBI PROTIV BAKTERIJA, UPALA, VIRUSA... On je stvarno ČUDO PRIRODE, jedite ga!
Karanfilić je lekovit, Foto: Printscreen Youtube

lekovito

POMAŽE TELU U BORBI PROTIV BAKTERIJA, UPALA, VIRUSA... On je stvarno ČUDO PRIRODE, jedite ga!

Cvet se bere kad dosegne veličinu do dva centimetra

Objavljeno:

Karanfilić potiče iz Indonezije, a raste i na Madagaskaru, u Pakistanu, Vijetnamu, Indiji, Šri Lanki. Zimzeleno je drvo visoko do 12 metara, a sušenjem cvetnih palica dobijamo aromatičan začin.

Cvet se bere kad dosegne veličinu do dva centimetra.

- Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji je i najvažniji fenolni spoj eugenol (76,8 posto), slijedi beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto). Obiluje eteričnim uljem pa je stoga najkorisniji kada je kuvan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća. Primena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa pa je u dijetetici kod brojnih zdravstvenih smetnji - pojasnila je nutricionistica Olja Martinić.

Upravo je eugenol spoj kojem karanfilčić može da zahavali za svoju lekovitost

- Eugenol osnažuje imunitet i ima jako delovanje, pa je u tom smislu karanffilčić namirnica koja pomaže u boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno delovanje. Kod kuvanja je jako važno da ga ne raskuvate, i pritom je temperatura na kojoj kuvate puno bitnija od vremena kuvanja. To znači da sušene pupoljke stavite u vodu na 60 stepeni Celzijevih. Čim osetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja i da je spreman. Tada ga ostavite da se ohladi i spreman je za upotrebu - pojasnio je nutricionista Branimir Dolibašić, voditelj centra Nutrilife. Dodao je kako se karanfilčić osim kao začin u kuhinji ipak najviše koristi u preparatima za svakodnevnu upotrebu.

- Koristi se kao eterično ulje, sastojak krema ili ulja. U stomatologiji ima primenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije. Karanfilčić je, sve u svemu, supernamirnica puna antioksidativnih a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom - navodi dalje nutricionista Dolibašić. Količinski, objašnjavaju stručnjaci, zbog snažne arome karanfilčića ne može se pojesti puno.

Kao i s ostalim začinima, tajna je u umerenosti

- Intenzivna organoleptička svojstva 'čuvaju' nas od preterivanja kada je u pitanju hrana. Ako se radi o dodatku hrani proizvođači su se pobrinuli da doze imaju u napucima za upotrebu. Ona količina koju dodamo u kompot ili čaj je nekoliko karanfilčića na 1-2 litre vode što je kod nas u svim recepturama - istaknula je Martinić.

- Kao i druge biljne svari, karanfilčić nije lek. Ima blago stimulativno delovanje. Mnogo više se koristi u obliku ulja, a puno manje kao začin, što je šteta jer može obogatiti ukus hrane. Sveži sir začinite karanfilčićem i dobićete sasvim novi ukus. Može ga dodavati u sladoled - zaključio je Dolibašić.

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne učinke, pa tako ističu da njegovo ulje navodno služi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, delotvoran je protiv kandide i drugih sojeva gljivica, kao i bakterija streptokoka. Navodno ima i afrodizijačka svojstva, deluje kao antihistaminik te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju povišenog krvnog tlaka i holesterola u krvi. Ublažava bol, osobito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu, pomaže radu jetre.

- Istraživanja su dokazala da on ne leči rak ili neke bolesti, nego osnažuje imunitet organizma kako bi se on sam borio protiv virusa, bakterija ili raka.

Upravo lekoviti sastojak eugenol može imati štetne učinke na zdravlje ako se pretera sa upotrebom eteričnog ulja karanfilčića. Ono može nadražiti sluznicu i kožu, a kako usporava zgrušavanje krvi ne preporučuje se ljudima koji pate od bolesti jetre, bubrega ili nekih krvnih bolesti. Dodatno, ne treba ga konzumirati s aspirinom i heparinom, lekovima koji takođe usporavaju zgrušavanje krvi, a njegovo ulje ne preporučuje se ni trudnicama i dojiljama, kao ni deci mlađoj od pet godina.

Bonus video

(Espreso.co.rs/24 sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.