BOLI VAS STOMAK? Možda je OVO U PITANJU?
eoma je važno da se utvrdi zašto osećate bol u stomaku i kako se bol tretira, Foto: Printscreen

oprez

BOLI VAS STOMAK? Možda je OVO U PITANJU?

Jaka abdominalna bol ne bi smjela biti zanemarena

Objavljeno: 15.05.2019. 07:49h
  • 14

Bol u stomaku, odnosno abdominalalnom delu, može biti bezopasna i prolazna, ali nekada može da bude posledica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu da ugroze život.

Žuč i jetra

Možemo napraviti podelu na bolove u gornjem ili donjem abdomenu, odnosno na bolove u celoj trbušnoj šupljini. Jaka abdominalna bol ne bi smela da bude zanemarena jer može da bude posledica ozbiljnih stanja.

Veoma je važno da se utvrdi zašto osećate bol u stomaku i kako se bol tretira. S obzirom na tip i lokaciju bola odlučite kada bi trebalo da odete lekaru. 

Gornji desni deo stomaka - U ovom delu nalaze se žučna kesa i jetra, pa je bol na tom mestu obično povezana s tim organima. Ukoliko, nakon što pojedete masniju hranu, osećate iznenadnu i jaku bol koja se širi do desnog ramena, vaš problem može biti kamenje u žučnoj kesi. Bol u leđima koja je probadajuća i traje nekoliko sati može ukazivati na upalu žuči, a tupa i jaka bol koji se javlja povremeno može ukazivati na to da patite od hepatitisa.

Centralni deo gornjeg stomaka – Tu su duodenum, početak creva, i veliki deo pankreasa, pa bol koja se širi i na leđa može da bude simptom pankreatitisa. Osećaj žarenja može da se javi zbog povećane kiseline ili disepsije.

Levi gornji deo stomaka - Najveći deo želuca nalazi se u tom delu, pa ukoliko osećate jaku i neizdrživu bol praćenu mučninom verovatno imate gastritis ili upalu želuca.

Upala bubrega

Desni i levi deo – Tu su bubrezi, pa bol u tom delu stomaka može ukazivati na upalu bubrega. Bol koja se javlja u naletima može ukazati na postojanje kamenca u bubregu.

Centralni deo adbomena - Bilo koji neprijatan osećaj može da bude znak da imate problem s tankim i debelim crevom. Grčevi i bol ukazuju na upalu, a ako je praćeno povraćanjem i mučninom, uz to i plinovima, u pitanju je opstrukcija tankog creva.

Je li slepo crevo upaljeno

Donji desni deo – Tu je smešteno „problematično“ slepo crevo, mali organ koji skladišti korisne bakterije, poboljšava varenje i podržava imunološki sistem. Oštra bol, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i temperatura simptomi su upale slepog creva koja zahteva hitnu hirušku intervenciju kako bi se spečilo pucanje creva i moguća smrt pacijenta zbog izazivanja sepse.

Grčevi i nadimanje

Levi donji deo abdomena - Veliki deo debelog creva nalazi se tu, pa ako imate neki problem s ovim organom osećaćete bol u tom delu stomaka. Bol praćena grčevima, nadimanjem, plihovima, dijarejom ili zatvorom može ukazivati na iritaciju creva.

Infekcija mehura

Centralni donji deo –Bol u stomaku, peckanje pri mokrenju i promena boje mokraće mogu da ukazuju na to da imate infekciju bešike. Iznenadna bol u bešici moguć je znak da imate izvesne probleme s reproduktivnim organima.

Visoka temperatura

Bolovi u gornjem delu stomaka mogu biti akutni ili hronični te ukazivati na neku bolest. Ovakve bolove mogu pratiti simptomi poput povraćanja, proliva ili povišene temperature, laganih ili jakih grčeva, slabosti, zatvora ili glavobolje...

Bonus video

(Espreso.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media