NIKAD NIJE BILA SREĆNIJA, A ONDA SE ŠOKIRALA: Vratila se s MEDENOG MESECA i saznala strašnu ISTINU
Potpuno se oduzela: Sžulija Kulen, Foto: Printscreen

sudbina je izneverila

NIKAD NIJE BILA SREĆNIJA, A ONDA SE ŠOKIRALA: Vratila se s MEDENOG MESECA i saznala strašnu ISTINU

Prvih pet godina nakon dijagnoze, pa i duže, doživi oko 70 odsto pacijenata

Objavljeno: 11:29h

Medicinska sestra Džulija Kulen (26), iz Hartlepula, okruga Duram u Velikoj Britaniji, zabrinula se kad se samo nekoliko nedelja nakon svog venčanja u septembru prošle godine, s medenog meseca vratila hronično umorna i iscrpljena.

Istina, pre toga je radila i po 60 sati nedeljno na Odeljenju za intenzivnu negu u bolnici Nort Tis i prvo je mislila da se njen umor može povezati s tim, ali kad su joj neke svakodnevne aktivnosti, poput penjanja uz stepenice, ili rad na odeljenju na kojem je do tada radila bez problema, počele predstavljati veliki problem, javila se svojoj doktorki.

Pred kraj januara vadila je krv i čekala nalaze, ali hitno je pozvana u bolnicu. Kako je suprug Piter radio, s njom je išla sestra i ubrzo su ostale šokirane. Naime, Džulija se suočila s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije, što je za nju bilo užasno, jer porodica još tuguje zbog gubitka njene majke, koja je 2016. također umrla od raka, i to nakon što joj je dijagnostifikovana ista bolest.

- Kad sam počela da osećam umor, mislila sam da mi možda treba nekoliko nedelja odmora, ali kad se stanje počelo pogoršavati i nisam više imala snage za vežbe crosfita kojim se redovno bavim, znala sam da se moram zabrinuti, kaže Džulija. A kad je čula dijagnozu, sve joj je bilo jasno, jer je i sama medicinske struke i brinula je o pacijentima koji boluju od te bolesti.

Prvih pet godina nakon dijagnoze, pa i duže, doživi oko 70 odsto pacijenata, a ona se dodatno nada ozdravljenju jer je kod mlađih ljudi ono češće. Vrlo je pozitivna, pa nije imala nikakvih problema sa šišanjem na ćelavo, kad joj je usled hemoterapije počela opadati kosa.

Danas je na hemoterapijama, koje prima 4 puta nedeljno, a ako do avgusta nalazi ne pokažu da se bolest povlači, moraće na transplantaciju matičnih ćelija i koštane srži, uz primenu viših doza hemoterapije.

Kako mnogi tretmani za lečenje akutne leukemije mogu uzrokovati neplodnost, pogotovo visoke doze hemoterapije i radioterapije u pripremi za transplantaciju matičnih ćelija i koštane srži, Džulija se neposredno pre terapije, u februaru ove godine, podvrgla operaciji vađenja jajnih ćelija i zamrzla ih, u nadi da će ih moći iskoristiti za oplodnju nakon što ozdravi, kada ona i suprug požele da imaju decu.

Akutna limfoblastna leukemija je vrsta raka krvi, koji zahvata bele krvne ćelije u koštanoj srži i često pogađa mlade ljude, iako se može razviti kod svih godišta. Među simptomima koji upućuju na tu dijagnozu su opšta slabost, umor, groznica, česte infekcije i često i lako krvarenje iz nosa, teške menstruacije, ili krv u urinu, odnosno stolici. Zabrinuti se moramo i ako se javi neobjašnjivi gubitak kilograma te bol u kostima ili zglobovima, kao i oticanje limfnih čvorova.

Istraživanja pokazuju da dojenje i izloženost dečjim infekcijama u ranoj dobi mogu smanjiti rizik od te vrste raka, a glavna metoda lečenja je hemoterapija, iako se primenjuje i radioterapija (zračenje), ili transplantacija koštane srži.

BONUS VIDEO:

KAKO TRAJATI DUŽE OD JEDNOG LETA: Ljudmila Stratimirović o razvoju i uspehu Kulturnog centra Grad

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.