AKO VIDITE DA DETE OVAKO SEDI ODMAH GA OKRENITE: Ovaj položaj je NAJOPASNIJI!
Dete u položaju W / Ilustracija, Foto: Printscreen

VODITE RAČUNA

AKO VIDITE DA DETE OVAKO SEDI ODMAH GA OKRENITE: Ovaj položaj je NAJOPASNIJI!

Omiljeni sedeći položaj mnoge dece posebno je štetan ako se u njemu provodi mnogo vremena uz gledanje omiljenih crtanih filmova

Objavljeno: 08.05.2019. 20:35h
  • 14

Mnogo puta do sada apelovano je na roditelje širom sveta da ne dozvoljavaju svojoj deci da sede u obliku slova W.

Omiljeni sedeći položaj mnoge dece posebno je štetan ako se u njemu provodi mnogo vremena uz gledanje omiljenih crtanih filmova.

Ukoliko vaše dete sedi ovako pre navršene druge godine života, ovaj položaj može da istegne noge, članke i kukove što će rezultirati da dete kasnije u životu hoda sa stopalima okrenutim na unutra.

Pored defekta u razvoju nogu, sedenje u položaju slova W može da naškodi razvoju motoričkih sposobnosti i poremeti detetov osećaj za ravnotežu, sposobnost za trčanje i skakanje u periodu nakon 7. godine.

U najgorim slučajevima može doći do displazije kuka koja otežava kretanje, trčanje i uzrokuje artritis u kasnijem dobu. W pozicija remeti stabilnost, okretnost i jačinu gornjeg dela tela koja će kasnije uticati na lošu koordinaciju pa čak i na otežano razvijanje dominantne ruke za pisanje”, kaže dr Sem Hej.

Ipak, doktor dodaje da roditelji ne treba da paniče ukoliko njihova deca povremeno sede na ovaj način.

Prvenstveno želim da kažem roditeljima da ne paniče. Sasvim je u redu da deca budu u ovakvom položaju povremeno. Važno je da im to ne bude omiljeni i broj jedan način sedenja”, zaključio je on.

BONUS VIDEO:

KAKVA LEPOTA I UŽIVANJE! Ovo mesto u Kanadi sve posetioce ostavlja bez daha, a tek kada osetite čari klizanja po jezeru! (VIDEO)

(Espreso.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media