OVI PROIZVODI NAS TRUJU SVAKI DAN, A TOGA NISMO SVESNI: Otkriveno da su KANCEROGENI, a svi ih KORISTIMO STALNO!
Bolnica / Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

PAZITE SE

OVI PROIZVODI NAS TRUJU SVAKI DAN, A TOGA NISMO SVESNI: Otkriveno da su KANCEROGENI, a svi ih KORISTIMO STALNO!

Niste svesni da je pored vas...

Objavljeno:

Koristimo li proizvode koji sadrže kancerogene Stvari povremeno, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik. Čuvamo svoje zdravlje i da bi smanjili rizik od nastanka karcinoma, izbegavamo pušenje, preteranu količinu alkohola ili sunčanje u solarijumu.

A možda nismo svesni da je oko nas celi niz proizvoda, onih kojima peremo veš, mažemo lice ili lakiramo nokte, osvežavamo vazduh, a koji sadrže hemikalije za koje se zna da su kancerogene. Promene staničnih DNK mogu dovesti do karcinoma.

Ove promene mogu biti nasledne ili se javljaju kao rezultat izbora načina na koji živimo, zagađenja ili proizvoda kojima smo izloženi na poslu ili kod kuće. Čak i ako direktno ne menjaju DNK, kancerogene stvari mogu uticati na stanice na način koji posle dovede do problema.

1. Osveživači vazduha

Ako vaš dom ima neki loš miris, možda ćete posegnuti za osveživačima vazduha. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osveživaču vazduha koji ukopčamo u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno. Proizvodi s mirisima ne moraju imati etiketu s popisom sastojaka pa morate biti oprezni zbog rizika kojem se izlažete.

2. Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu sadržavati kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može štetiti respiratornom sastavu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi koje je provela The Enviromental Working Group.

Želite li tačno znati što ovi proizvodi sadržavaju, to bi moglo biti teško, na etiketama ne pišu svi sastojci. Najbolje je da tražite eco friendly ili zelene proizvode, iako, još uvek morate paziti jer i oni mogu biti štetni i sadržavati kancerogene sastojke.

3. Mirisni omekšivači u listićima za sušilicu

Zahvaljujući ovim listićima, veš iz sušilice izlazi mekano i mirisno. Ipak, miris u njima može predstavljati rizik za zdravlje jer toksini s listića prelaze na odeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoliša testirala je 25 mirisnih proizvoda za domaćinstvo. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći jer na puno proizvoda ne piše šta tačno sadrže.

4. Pesticidi

Ako imate problema s uzgojem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, verojatno koristite neke pesticide da pomognete rast i oterate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

5. Prehrambene boje

Svaka procesirana hrana, napitak, vitamin ili dijetetski dodatak sadrži umetne boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upeterostručila.

6. Ogrlice protiv nametnika za kućne ljubimce

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojega šetate vani, sigurno ima ovu ogrlicu. Dve hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu izazvati i neurološka oštećenja kod dece.

7. Vlažne kreme

Ovlaživanje kože svakodnevno je dobro za negu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije. Ovi uobičajeni prezervativi koriste se u tekućim puderima, kremama, i proizvodima protiv starenja. Parabeni sprečavaju rast bakterija i gljivica u proizvodima.

8. Sredstva za pranje veša

Moramo prati odeću, a sredstva za pranje verojatno imaju hemikaliju 1.4 dioksan, koje nema samo u sredstvima za pranje. Ima je u tekućinama za hlađenje automobila, kozmetici, sredstvima za kupanje pa čak i u vazduhu koji udišemo. Studije pokazuju da životinje izložene ovoj hemikaliji tokom života verovatnije obolevaju od tumora.

9. Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne treba da brinu. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda promisliti što koriste. Puno lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

10. Mirisne sveće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih sveća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod dece čiji su roditelji imali običaj da pale sveće tokom trudnoće ili perioda dojenja.

BONUS VIDEO:

HULJE, LJUDSKI ŠLJAM! JEDINO IH ZANIMA KRAĐA! Umesto da pomognu povređenima u sudaru, oni drpišu šta stignu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.