OVAJ NOBELOVAC JE OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE KARCINOMA: Hitno izabacite ovu namirnicu iz ishrane!
Dr Oto Varburg, Foto: Wikipedia

DR OTO VARBURG

OVAJ NOBELOVAC JE OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE KARCINOMA: Hitno izabacite ovu namirnicu iz ishrane!

Fenomen je poznat pod nazivom "Varburgov učinak"

Objavljeno: 07.05.2019. 11:25h
  • 95

Istraživanja dr. Ota Varburga, poznatog biohemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da ćelije karcinoma koriste šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje.

Fenomen je poznat pod nazivom "Varburgov učinak" i karakteriše ga znatno veća sposobnost karcinogenih ćelija za razgradnju šećera, piše portal nijefrka.hr.

Kako šećer utiče na naše zdravlje?

Opšte je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno deluje na sve populacijske i starosne grupe. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja dece i odraslih s prekomernom telesnom težinom i/ili gojaznošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava nivo triglicerida u krvi i snižava nivo dobrog holesterola (HDL).

Brojna su istraživanja pokazala da šećer povišava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila kao i dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.

Šećer nije zdrav
Šećer nije zdrav foto: Profimedia

Je li to rešenje?

Treba li, dakle, potpuno da prestanemo da konzumiramo šećer da bismo povećali svoje izglede za preživljenje tumora?

Nažalost, stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica jest da smanjenjem konzumacije ugljenohidrata dolazi do metaboličkih promena u našem organizmu.

Unosom hrane bez šećera znatno se snižava nivo glukoze u krvi, a samim time manje je i energije za rast tumorskih ćelija.

Možemo ovo uporediti s vožnjom automobila: dok ima goriva, auto će se nesmetano normalno kretati. No čim goriva nestane, vaš će automobil stati i neće nastaviti svoje kretanje dokle god mu ponovo ne osiguramo gorivo. Isti je slučaj i sa ćelijama raka: dok postoji izvor energije za rast, one će rasti i širiti se vašim telom. Isključivanjem šećera iz ishrane brzina širenja stanica se smanjuje, a vaši se izgledi za preživljenje povećavaju. Zbog navedenih učinaka bolesnici s malignim bolestima neretko iz shrane potpuno izbacuju šećer i posežu za tzv. ketogenom dijetom.

Ketogena dijeta i njen učinak na naše zdravlje

Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljenohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promena u organizmu, jer se njome menja primarni izvor energije naših ćelija. Unos ugljenohidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosečni unos ugljenohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj ishrani iznosi 45 - 55% ukupnog energetskog unosa.

Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske su ćelije poput virusa u vašem računaru: vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o uticaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom merom, međutim, navode o njenom antikarcinogenom delovanju treba uzeti "sa zadrškom".

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media