TREBA LI DA NOSITE GRUDNJAK DOK SPAVATE? Otkriveno kako ova navika utiče na zdravlje i izgled grudi
Otkriveno da li treba nositi grudnjak kada spavate, Foto: Profimedia

dilema

TREBA LI DA NOSITE GRUDNJAK DOK SPAVATE? Otkriveno kako ova navika utiče na zdravlje i izgled grudi

Ukoliko izaberete da spavate u brushalteru, najbolje bi bilo da se odlučite za mekani materijal i bez žice

Objavljeno: 07.05.2019. 10:34h
  • 3

Treba li žene da nose grudnjak kad spavaju?  

Mišljenja žena, ali i stručnjaka kompetentnih za ovu temu su različita. Neke žene smatraju kako su grudnjaci iritantni i mogu pridoneti razvoju raka dojki, dok druge pak misle kako će im nošenje grudnjaka tokom noći pomoći u borbi protiv opuštenosti grudi.

Nažalost, ne postoje naučni dokazi koji čvrsto podupiru teoriju kako će nošenje grudnjaka tokom noći pomoći u borbi protiv opuštenosti grudi.

- Nošenje grudnjaka u krevetu može biti udobno dok spavate, ali ne pomažu u zaštiti protiv opuštanja grudi. Grudnjak nije vremenska mašina - rekla je Anđelika Kavouni, estetski hirurg.

Ukoliko vam smeta grudnjak, možete spavati bez njega
Ukoliko vam smeta grudnjak, možete spavati bez njega foto: Filip Plavčić

Stručnjaci se slažu kako se grudnjak u krevet može nositi, ako se žena koja ga nosi može normalno naspavati.

Ako vam smetaju, skinite ih, jer sa naučne strane gledano nikakvih dokaza nema da će vam grudnjaci biti od bilo kakve pomoći kada je izgled vaših grudi u pitanju.

- Nema dokaza da spavanje u brushalteru utiče na zdralje, ni pozitivno ni negativno- kaže doktorka Amber Gat, a nedavnom studijom nije pronađena veza između rizika za obolevanje od raka i nošenja grudnjaka.

- Rizik je bio veoma sličan, bez obzira na to koliko su sati dnevno žene nosile grudnjak, kao ni da li su imali žicu, puš ap umetke ili od kada su počele da nose brushalter prvi put - rekao je naučnik uključen u studiju, Lu Čen.

Sa druge strane, ne postoje ni prednosti nošenja grudnjaka dok spavate - čak vam ni grudi neće biti čvrste i oblikovane zbog toga. Promene na grudima poput opuštanja dešavaju se samo zbog starenja, gravitacije, trudnoće i dojenja, ne zbog učestalosti nošenja brushaltera.

Najveći broj žena koje nose grudnjak u toku spavanja obično su one sa velikim grudima, a to rade zbog dodatne potpore.

Ukoliko izaberete da spavate u brushalteru, najbolje bi bilo da se odlučite za mekani materijal i bez žice. Ne pomišljajte na previše uske grudnjake ili one koji vam se usecaju u kožu, jer previše uski brushalteri mogu uzrokovati iritaciju dojki, što može izazvati probleme sa spavanjem.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media