SMRTONOSNI PODATAK posle kog nijednoj trudnici više NIKAD neće pasti na pamet da ZAPALI CIGARETU!
Pušenje u trudnoći ne samo da povećava rizik od prevremenog porođaja, rođenja neuhranjene bebe, disajnih poremećaja, već znatno povećava šansu da dođe i do fatalnog ishoda, Foto: Profimedia

OPREZ

SMRTONOSNI PODATAK posle kog nijednoj trudnici više NIKAD neće pasti na pamet da ZAPALI CIGARETU!

Još jedan razlog da ostavite cigarete, posebno u trudnoći!

Objavljeno:

Žene koje ostave cigarete u prvom tromesečju trudnoće znatno smanjuju rizik od prevremenog porođaja, dokazalo je novo istraživanje.

Pušenje u trudnoći ne samo da povećava rizik od prevremenog porođaja, rođenja neuhranjene bebe, disajnih poremećaja, već znatno povećava šansu da dođe i do fatalnog ishoda.

Studija Medicinskog fakulteta u Nju Hempširu istraživala je 25 miliona trudnoća, posebno prvo tromesečje, u periodu od 2011. do 2017. godine.

Ispostavilo se da su trudnice koje su prekinule konzumaciju duvana u prvom tromesečju za čak 20 odsto smanjile rizik od prevremenog porođaja i mogućih komplikacija, pa čak i ako su prethodno bile strastveni pušači.

Srećom, u poslednjih nekoliko godina broj žena koje uopšte i puše u prvom tromesečju se znatno smanjio dok je broj žena koje su u potpunosti prekinule statičan od 2010. godine, odnosno samo jedna od četiri žene u potpunosti uspe da ostavi cigarete tokom trudnoće.

Zašto?

Razlog je stres.

"Trudnoća je period tokom kojeg žena trpi mnogo stresa, a cigarete su samo jedan način da se taj stres umanji", navodi autor studije Samir Soneci.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.