U KOMBINACIJI, OVIH 5 SIMPTOMA UKAZUJU NA RAK BUBREGA: Shvatite ih vrlo ozbiljno!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEMOJTE IH ZANEMARITI

U KOMBINACIJI, OVIH 5 SIMPTOMA UKAZUJU NA RAK BUBREGA: Shvatite ih vrlo ozbiljno!

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje, a izuzetak nisu ni vaši bubrezi. Važno je znati kako se prepoznaju prvi simptome bolesti, ne paničiti i razgovarati s lekarom

Objavljeno:

Kada se govori o raku bubrega, ljudi obično misle na karcinom bubrežnih stanica ili RCC, što čini oko 80 posto svih bubrežnih karcinoma, kaže američki hirurg i profesor Jihad Kauk. Obično nastaje u kori bubrega (spoljnom sloju bubrežnog tkiva). Nekoliko je podtipova karcinoma bubrežnih stanica: karcinom svetlih stanica (80 posto), hromafini ili papilarni (15 posto) i hromofobni (5 posto). Varijanta koja se naziva sarkomatoidni bubrežni karcinom, a koja se može javiti kod svih podtipova, najagresivnija je.

Bubrezi pomažu u ravnoteži hemijskog sastava u krvi, a zadatak im je održavanje krvi čistom eliminišući putem mokraće otpadne materije i vodu. Takođe proizvode hormone koji pomažu u varenju hrane, te podstiču koštanu srž da proizvodi crvene krvne stanice.

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smeli da ignorišete.

Krv u mokraći

Ovo je, kaže, Kauk, najčešći simptom uznapredovalog RCC-a. Naime tokom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se može videti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primietite krv u mokraći, idite kod lekara.

Bol u leđima i sa strane

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, takođe može biti znak, govori doktor. Dodaje da se i ovaj simptom manifestuje tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na CT ili na magnetsku.

No, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastao zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajno.

Hronični umor je važan simptom
Hronični umor je važan simptom foto: Profimedia

Hronični umor

Iscrpljenost i hronični umor su, prema American Cancer Society, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničiti. Ako hronični umor ne prolazi, posetite lekara.

Gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u varenju i metabolizmu i ako ne funkcionišu, može doći do gubitka kilograma i apetita. Ovaj simptom, naglašava Kauk, nije specifičan za rak bubrega, te ga i autoimune bolesti takođe mogu uzrokovati. Razgovarajte s lekarom.

Krv nije dobra

Karcinom bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcijuma, objašnjava doktor.

- Naravno, ovo ne znači da odmah imate rak. No, ako ste anemični, prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega - savetuje.

BONUS VIDEO: Proslava prvog maja na Košutnjaku

(Espreso.co.rs / Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.