PEČE VAS U GRUDIMA A NIJE SRCE? Obavezno PROČITAJTE o čemu se radi!
Bol u grudima /Ilustracija, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

PEČE VAS U GRUDIMA A NIJE SRCE? Obavezno PROČITAJTE o čemu se radi!

Nije dobro igrati se sa ovakvim stvarima...

Objavljeno: 17:15h

Pečenje i bol u predelu grudi, nadutost, podrigivanje, mučnina, povraćanje hrane iz želuca... sve su to simptomi gorušica, od koje pati između 20 i 40 posto zapadne populacije.

Ako se prvi put susrećete sa gorušicom, mogli biste se jako iznenaditi, s obzirom na to da mnogi simptome pečenja i boli u prsima zamene srčanim udarom. Ona se može javiti u blagom obliku kod nekih osoba, ali zato druge može mučiti svakodnevno. Tada je obično reč o nekoj ozbiljnijoj bolesti i nužno je potražiti pomoć lekara.

Radi se o pojavi kada se želudačna kiselina digne iz želuca u jednjak, što izaziva bol i pečenje. Mišić koji se zove donji sfinkter jednjaka uglavnom sprečava ulazak želučane kiseline u jednjak. Kod gorušice kiselina ulazi u jednjak, a to stanje zove se refluks.

Odabir pravih namirnica je posebno bitan kod onih koji pate od osetljivog želuca. Naime, smatra se kako je hrana odgovorna za nastanak gorušice u čak u 92 posto slučajeva. Određene namirnice mogu delovati kao okidači gorušice, stoga je pametno izbegavati ih. To su citrusi zbog svoje kiselosti, masna i začinjena hrana, čokolada, mleko, gazirani sokovi, alkoholna pića, razni umaci, kofein i sl.

Osim hrane, i lekovi mogu da podstaknu ili pojačaju gorušicu, kao što su aspirin, antibiotici, antidepresivi i sedativi. Ako sagledamo životne navike, preteške osobe, one koje konzumiraju velike obroke, nose preusku odeću i pušači skloniji su gorušici.

Kako pomoći?

Kako biste olakšali gorušicu, u šoljicu vode stavite kašiku sveže narendanog đumbira. Procedite nakon deset minuta i popijte. Đumbir će vam opustiti jednjak, što će sprečiti dizanje kiseline. Čaj protiv gorušice možete još napraviti od korena belog sleza, čija sluz štiti jednjak od želučane kiseline. Dovoljna vam je jedna žličica korena na šoljicu vode, a preporučuje se do četiri šoljice na dan.

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.