OVIH 5 BILJAKA MORATE IMATI: Imaćete VELIKU KORIST od njih!
Ilustracija, Foto: Profimedia

višestruka korist

OVIH 5 BILJAKA MORATE IMATI: Imaćete VELIKU KORIST od njih!

U vrtu u kojem uzgajate povrće, neke od njih poslužiće ne samo kao ukras, već i kao odlična zaštita od raznih nametnika i bolesti.

Objavljeno:

Sve lekovite biljke vrlo su otporne, pa ih lako možete uzgojiti i na malim prostorima, a svaki uloženi trud višestruko će vam uzvratiti.

Sadite li vrt ovog proleća ili razmišljate o biljkama koje možete posaditi na svom balkonu ili terasi, svakako uzmite u obzir neven, kadulju,majčinu dušicu i mentu.

U vrtu u kojem uzgajate povrće, neke od njih poslužiće ne samo kao ukras, već i kao odlična zaštita od raznih nametnika i bolesti. Izbor biljaka je zaista velik, no ovih 5 predstavlja kvalitetnu bazu od koje ćete vi i vaši ukućani sigurno imati velike koristi.

Neven (lat. Calendula officinalis)

Gde god ga posadili, njegovi lepi žuti cvetovi biće predivan ukras od lipnja pa sve do prvih mrazeva. Propustite li koji put pogledati prognozu vremena, ovi žuti cvetovi deluju poput meteorologa: ako su cvetovi zatvoreni i nakon 7 sati ujutro, toga će dana padati kiša! Čaj koji ćete napraviti od sušenog nevena deluje protuupalno i jača imunitet, reguliše menstruaciju, smiruje želudac i creva. Budući da je veoma jaka imunološka biljka, osobe s autoimunim bolestima ne smeju ga uzimati!

Poznata je i njegova upotreba, kod kožnih oboljenja. Ova biljka s fitoncidima iz svog korena odbija gliste nematode, pa ga je odlično posaditi pokraj gredice s šargarepom ili između ruža.

Lavanda (lat. Lavandula officinalis)

Lavanda odbija razne insekte, te sprečava pojavu lisnih ušiju i mrava. Cvetne stapke se beru neposredno pre otvaranja, a suve se mogu koristiti u razne svrhe. Kao čaj najbolje ju je koristiti u mešavinama, a pomaže protiv migrene, nesanice, stresa, valunga i gljivica.

3. Kadulja (lat. Salvia officinalis)

Njenu izuzetnu lekovitost izražava stara rimska izreka: „Zaprieti li smrt, po kadulju u vrt!“. Beru se mladi izdanci i listovi, koje sušite u hladu. Čaj od kadulje kuva se tako da nepokriven vri 3 minuta, na laganoj vatri, čime isparava otrovan sastojak tujon. Čaj od sušene kadulje deluje baktericidno, fungicidno i antiseptički, pa je odličan za dišne organe, grgljanje kod upaljenog grla i laringitisa. Može pomoći kod upaljene sluznice – usta (afte), želuca i creva. Ovim čajem mogu si pomoći i žene u menopauzi, jer reguliše jako znojenje, te ima blago smirujući učinak. Jači uvarak (čajna kupka) pomaže kod kožnih bolesti, ekcema i svraba, te raznih gljivica.

Želite li kvalitetniju, jaču i sjajnu kosu koja je otpornija na lomove, ispirite je kaduljom. Kadulja, majčina dušica i menta odbijaju leptira kupusara i puževe golaće, pa ih svakako posadite uz vaše kupusnjače, te sve zeleno lisnato povrće

4. Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum)

Reč je o manjem grmu tamnoružičastih cvetova intenzivnog mirisa. Ima jaka antibakterijska svojstva, pa čaj od majčine dušice odlično deluje protiv upala dišnih organa i svih vrsta kašlja, ali i protiv upale želuca, neredovitih menstruacija, te kod smetnji u mehuru i bubrezima. Korisna je paša za pčele jer i njih čuva od bakterijskih bolesti.

5. Menta (lat. Mentha piperita)

Menta ili paprena metvica odlikuje se snažnim mirisom mentola, koji hladi i deluje kao prirodni anestetik. Listove mente treba brati pre cvetanja. Čaj mente potiče metabolizam, olakšava disanje, deluje protiv slabe probave i grčeva u želucu, za smirenje bolova u žučnom mehuru i druge tegobe. Iako je vrlo popularan i osvežavajući, treba napomenuti da prekomerno ispijanje čaja od mente može naštetiti srcu pa s njime nemojte preterivati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.