MEHANIČKI SEPARISANO MESO (MSM) U MESNOJ INDUSTRIJI – ŠTA JE ISTINA A ŠTA MIT? Otkrivamo pravu istinu!
Otkrivamo pravu istinu!, Foto: Shutterstock

bez straha!

MEHANIČKI SEPARISANO MESO (MSM) U MESNOJ INDUSTRIJI – ŠTA JE ISTINA A ŠTA MIT? Otkrivamo pravu istinu!

Većina mesnih industrija u Srbiji uvozi MOM od evropskih dobavljača, poštujući sve Zakone i propise

Objavljeno: 20:07h

Građani Srbije rado jedu meso i mesne prerađevine, u svim oblicima, a pažnja javnosti se često usmerava na pitanje - kakav je kvalitet sirovina koje koriste mesne industrije?

Zbog velikog intreresovanja ljudi za ovu problematiku, istraživali smo da li su mesne prerađevine bezbedne i zdrave za upotrebu, i kakav je kvalitet mesa koje se koristi za njihovu proizvodnju.

Takođe, čitav lanac ishrane u Srbiji često je na "meti", a potencijalni strah građana od upotrebe mesnih prerađevina u ishrani je i te kako prisutan. Roditelji posebno obraćaju pažnju na obroke koji sadrže meso, a koje daju svojoj deci, jer često nisu upoznati sa poreklom i kvalitetom same sirovine.

Zato prvo treba reći da se za proizvodnju mesnih prerađevina, između ostalog, koristi i MSM (mehanički separisano meso). Takođe, valja naglasiti da ukoliko umesto MSM vidite oznaku MOM, znajte da je u pitanju ista sirovina, ali su u upotrebi oba naziva. Mi ćemo u nastavku koristiti skraćenicu MSM.

Ako se pitate šta je tačno MSM, evo odgovora: Mehanički separisano meso (MSM) je proizvod koji se dobija odvajanjem mesa sa kostiju, upotrebom mehaničkih sredstava.

Dakle, MSM je sirovina od koje se prave mesne prerađevine.

MSM dozvoljava Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa kao i Pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima, uz poštovanje određenih kriterijuma. Na primer, nivo kalcijuma u MSM kao bitan parametar kvaliteta ove vrste sirovine, ograničen je samim pravilnikom o kvalitetu na 0,1 odsto na 100 grama mesa.

foto: Shutterstock

U Evropskoj uniji MSM se takođe koristi u proizvodnji mesnih prerađevina gde se godišnje proizvede 700 tona mehanički okoštanog mesa i to ne samo pilećeg, već svih vrsta, u vrednosti od oko 400-700 miliona evra.

Kako u Srbiji još uvek ne postoje dovoljne količine ove sirovine, većina mesnih industrija uvozi MSM od evropskih dobavljača, poštujući sve Zakone i propise.

Jedan od načina da se dobije još kvalitetnija sirovina, jeste BAADER tehnologija. Naime, ova tehnologija jedinstvena je po tome što omogućava da se meso i masnoće slabim pritiskom kroz sitne rupice odvoje od žlica i hrskavica. Takođe, BAADER je usaglašen sa savremenim higijenskim i sigurnosnim standardima, što je od velikog značaja, a što propisuje i SZO.

Jedna od kompanija u Srbiji koja strogo poštuje pravilnike, ali primenjuje i još strožije kriterijume od propisanih, je Neoplanta, koja, na primer, za proizvodnju svojih Pipi viršli i kobasica koristi samo MSM sirovine dobijene upravo po BAADER tehnologiji…

BAADER sirovina je visokog kvaliteta i ima široku primenu u zemljama Evropske Unije.

S obzirom na strogo poštovanje Zakona i propisa koji regulišu uvoz MSM, kao i efikasnu kontrolu od strane nadležnih institucija, nema mesta potencijalnom strahu građana od upotrebe mesnih prerađevina u ishrani. Takođe, sve propisane provere idu u prilog činjenici da domaće mesne industrije nemaju razloga da rizikuju svoju proizvodnju i profit, prodavajući meso sumnjivog kvaliteta.

Takođe, mnoštvo redovnih, vanrednih kontrola i uzorkovanja sirovina ne dozvoljavaju da proizvodi koji nisu za ljudsku upotrebu uopšte dođu do potrošača.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.