SVAKOG DANA JE SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA ANUSA: Obratite pažnju na ovih 5 simptoma!
Opasna bolest je podmukla, Foto: Profimedia

opasno

SVAKOG DANA JE SVE VIŠE OBOLELIH OD RAKA ANUSA: Obratite pažnju na ovih 5 simptoma!

Usko je vezan sa polno prenosivim oboljenjima

Objavljeno:

Karcinom anusa je retka vrsta bolesti, ali u poslednjih nekoliko godina broj osoba sa ovim oboljenjem se povećava.

Rak anusa često ne daje nikakve simptome ili znakovi ove bolesti upućuju na zdravstvene probleme koji nisu opasni po život, kao što su hemoroidi ili analna fisura.

Rak anusa je usko vezan uz polno prenosive infekcije humanog papiloma virusa (HPV). Prisutnost HPV-a je otkrivena u velikom broju slučajeva raka anusa. Smatra se da je HPV najčešći uzrok raka anusa.

Ali ovih pet simptoma nikako ne smete ignorisati:

- krvarenje anusa,

- svrab

- bol u predelu anusa,

- male izrasline i

- nemogućnost kontrolisanja pražnjenja creva

Osobe koje su najviše ugrožene od karcinoma anusa su: oni koji su zaraženi papiloma virusom, oni koji imaju analni seks i često menjaju partnere, osobe koje su obolele od karcinoma grlića materice ili vulve, pušači, osobe sa slabim imunitetom i stariji od 65 godina.

Ovo oboljenje se češće javlja kod žena, a stručnjaci ističu da se rizik smanjuje ako prestanete da pušite cigarete i počnete da koristite zaštitu tokom seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od polno prenosivih bolesti.

Znakovi i simptomi raka anusa i rektuma nisu specifični te ih neke osobe često pogrešno pripisuju drugim bolestima, poput hemoroida. Posjetite vašeg lekara u slučaju bilo kakvih simptoma koji vam smetaju, posebno u slučaju faktora koji povećavaju rizik od raka anusa.

Znate li šta je to ANALNA FISURA?

Analna fisura je izduženi ulkus (čir ili rana) koji se pojavljuje u analnom kanalu.

SIMPTOMI

Bol tokom pražnjenja creva

Bol nakon pražnjenja creva koje može trajati i do nekoliko sati

Svetlo crvena krv u stolici ili na toaletnom papiru

Svrab ili iritacije oko anusa

Vidljive pukotine na koži oko anusa

Male kvržice na koži u blizini analne fisure.

Uzorci analne fisure su obično tvrda stolica, zator ili naprezanje prilikom odlaska u toalet, a to može nekad značiti da je u pitanju rak, tuberkuloza ili sifilis.

Nekoliko promena načina života može pomoći da se oslobodite nelagode, ubrzate ozdravljenje i sprečite novu pojavu analne fisure.

VLAKNA - dovoljna količina vlakana u ishrani, oko 25 do 30 grama dnevno, pomaže u održavanju stolice mekom. Možete povećati unos vlakana jedući više voća, povrća, orašastih plodova i žitarica. Laksativ takođe može omekšati stolicu. Dodavanja vlakana može uzrokovati gas i nadutost, pa povećavajte unos postepeno.

TEČNOST - može pomoći da sprečite zatvor, tako da je važno da je pijete dovoljno. Ako ste retko žedni i vaš urin je bezbojan ili svetlo žute boje, verovatno konzumirate dovoljnu količinu tečnosti.

Izbegavajte gazirana pića i sokove, čokoladu (pogotovo tamnu), meso, sireve, te preterani unos ugljenih hidrata.

VEŽBAJTE - nastojite 30 ili više minuta dnevno da posvetite umerenoj fizičkoj aktivnosti, kao što je hodanje. Ovo pomaže da imate redovne stolice i povećava protok krvi u sve delove tjela, što potpomaže lečenju analne fisure. Izbegavajte naprezanje tokom pražnjenja creva - naprezanje stvara pritisak koji može proširiti fisuru ili stvoriti novu.

Kupka od kamilice uvelike bi trebala pomoći u ublažavanju simptoma. Pazite da vam koža anusa uvijek bude čista i suva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.