GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama
Grčevi / Ilustracija, Foto: Profimedia

POVEDITE RAČUNA

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama

Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela

Objavljeno: 20.04.2019. 10:34h
  • 4

Grčevi u mišićima dolaze naglo te predstavljaju stezanje mišića posle buđenja ili nakon što zaspimo.

Takođe, grčeve može uzrokavati bilo koja fizička aktivnost.

Nedostatak tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima.

Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela.

Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posledica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.

Ako vas usred noći probudi bolan grč u nozi, niste jedinI. Prema studIJI iz 2012. godine objavljenoj u časopisu "American Family Physician" čak 60 posto osoba bar jednom u životu doživi to bolno iskustvo, a studija iz 2017. godine pokazala je da je ta pojava učestalija kod ljudi starijih od pedeset godina.

Iako je ova tegoba široko rasprostranjena, njeni uzroci nisu sasvim jasni. "Naći ćete mnogo različitih mišljenja, ali jednostavna istina je da niko zaista ne zna zašto se grčevi u nogama javljaju noću", kaže Scott Garrison, dr. Sc., Izvanredni profesor porodične medicine na Univerzitetu Alberta koji je objavio više studija o noćnim grčevima u nogama.

Neki naučnici smatraju da je uzrok u savremenom načinu života: "Dok su naši drevni preci proveli puno vremena u skupljanju plodova, znači u položaju čučnja i polučučnja, suvremeni način života uglavnom ne uključuje takve pokrete važne za istezanje mišića te dolazi do grčenja."

Druga grupa stručnjaka smatra da dok ležimo na krevetu, noge često stoje u plantarnoj fleksiji (opružen skočni zglob - povećan ugao između dorzalne površine stopala i prednje strane potkolenice), što skraćuje mišiće. Kada stopalo počiva u ovom položaju duže vreme, čak i mali pokret može izazvati grč.

Ostali mogući uzroci grčeva u mišićima:

dugo stajanje

manjak kalcijuma i magnezijuma

lekovi za astmu

trudnoća

dijabetis

hipertenzija

artritis bolesti respiratornog sistema

depresija

Prevencija i lečenje

Postoji nekoliko dokaza da istezanje pomaže. Mala studija iz 2012. otkrila je da osobe koje se istežu pre spavanja za 59 posto imaju manju verovatnoću da će doživeti grčeve u nogama tokom noći, dok slična studija provedena 2005. nije pokazala iste rezultate (ispitanici koji su se istezali pre spavanja nisu ređe imali grčeve).

Kako bi se izbegli grčevi potrebno je u prehranu uvrstiti dovoljne količine magnezijuma kojeg ima u grašak, orašastim plodovima, celovitim žitaricama i lisnatom zelenom povrću. Ali, još jedno od Garrisonovih istraživanja pokazalo je da uzimanje magnezijuma nije pomoglo starijim starijim osobama koje pate od grčeva.

Evo neke od metoda koje će vam pomoći da zaustavite grčenje mišića:

– Stavljanje zagrejanog jastučića na mišić

– Pijte puno tečnosti

– Stavljanje leda na mišić

BONUS VIDEO:

ŽENI POZLILO, ZORAN RADOJIČIĆ JOJ UKAZUJE POMOĆ (KURIR TV)

(Espreso.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media