DOČEKAJTE USKRS BEZ STOMAKA: Trikovi uz koje ne treba brinuti o KILAŽI
Važno je biti umeren, Foto: Filip Plavčić

dobro je znati

DOČEKAJTE USKRS BEZ STOMAKA: Trikovi uz koje ne treba brinuti o KILAŽI

Ako su ti problemi ozbiljni, treba razmisliti o zdravijim zamenama

Objavljeno:

Vaksrs je praznik na kojem se tradicionalno konzumiraju jaja i šunka, dok se često pripremaju jagnjetina ili prasence.

- Obroci su pretrpani proteinima i lošim mastima, što kod mnogih može aktivirati probleme s probavom, pa ako inače imate tih problema, svakako treba voditi računa o tome da budemo umereni - upozorava nutricionista dr. Marijana Martinčić Novaković.

Previše hrane može dovesti i do želučanih tegoba. Povećan unos masnoća izaziva refluks ili žgaravicu, dok preterivanje s proteinima dovodi do zatvora i problema s probavom. Ali višak loših masti u tako kratkom razdoblju može izazvati probleme sa žuči ili akutni pankreatitis, što se puno teže leči.

- Zbog toga bi i zdravi ljudi trebali paziti, dok oni koji inače imaju neke simptome, na primer povišene masnoće u krvi, probleme s gušteračom, ulkusom (čirom) ili boluju od dijabetesa, pa tih dana moraju misliti na svoju redovnu dijetu i terapiju lekovima - upozorava sagovornica.

Ako su ti problemi ozbiljni, treba razmisliti o zdravijim zamenama, ma koliko vam kalorična praznična hrana bila primamljiva.

Vaskršnju šunku zamenite nekom manje masnom verzijom, s manjim učešćem masti i soli, na primer ćureće, a francusku salatu zamenite činijom naribanog celera i šargarepe s malo maslinova ulja i limunovog soka.

- Oni koji će uživati u tradicionalnom obroku trebaju povesti računa o količini hrane koju unose i ograničiti proteine i masnoće, ali i pripaziti na to kad i koliko kolača ćete pojesti - kaže sagovornica. Pre svega, servirajte sve ono što ćete pojesti u jednom obroku odmah na tanjir, a ostalu hranu stavite u frižider. Kad odjednom stavite na tanjir šunku i francusku salatu, povrće i hleb, umesto da uzimate komad po komad iz tanjira na sredini stola, bićete svesniji količine hrane i pojesćete manje.

- Kolače nemojte jesti kao desert odmah iza glavnih obroka nego kao međuobrok, uz poslepodnevnu kafu. U dane nakon Vskrsa komad kolača možete poneti i na posao pa pojesti kao međuobrok, sa šoljicom kafe - kaže dr. Marijana Martinčić Novaković.

Između obroka možete i prošetati pa tako ubrzati metabolizam i probavljanje hrane.

BONUS VIDEO:

KAKVE ČUDNE ZVUKE ISPUŠTA OVAJ MAČAK! On kao da grdi i kritikuje nekog, možda se ljuti što su mu obukli odelce i vezali mašnu (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.