TEST SA STEPENICAMA MOŽE PREDVIDETI RIZIK OD PRERANOG UMIRANJA: Ako vam se ovo desi, TO JE LOŠ ZNAK!
Jednostavan test pokazaće kakvo je vaše zdravstveno stanje, Foto: Profimedia

TEST ZDRAVLJA

TEST SA STEPENICAMA MOŽE PREDVIDETI RIZIK OD PRERANOG UMIRANJA: Ako vam se ovo desi, TO JE LOŠ ZNAK!

Kako kaže, ako ovaj test odradite bez problema, to je dobar znak

Objavljeno:

Ako možete bez stajanja odraditi ovaj jednostavan test, to je dobar znak.

Zanima vas kakvo je opšte stanje vašeg zdravlja? Dovoljno je da pronađete neke stepenice i one bi mogle da vam daju odgovor na to pitanje. Barem ako je verovati tvrdnjama koje su nedavno izneli stručnjaci.

Naime, istraživanje predstavljeno na sastanku Evropskog kardiološkog društva pokazalo je da vežbe koje zahtevaju brzo kretanje mogu predvideti rizik od prerane smrti uzrokovane srčanim bolestima, pa čak i tumorima. Kako tvrde istraživači okupljeni oko ovog istraživanja, ljudi koji su bili u kondiciji i koji mogu podneti visok nivo fizičkog napora imaju manji rizik od preranog umiranja.

"Učesnici istraživanja nakon vežbanja su prošli i ultrazvuk srca, ali postoji puno jednostavniji, a poprilično sličan način da proverite u kakvoj ste kondiciji: Proverite da li se možete stepenicama popeti na četvrti sprat za manje od jednog minuta i bez zaustavljanja", objasnio je dr Hesus Peteiro, autor studije i kardiolog u španskoj univerzitetskoj bolnici A Coruña.

Kako kaže, ako ovaj test odradite bez problema, to je dobar znak, a ako zapnete, to je jasan signal da bi trebalo da počnete više da vežbate, ako želite da sačuvate zdravlje.

"Fizička aktivnost ima pozitivan učinak na krvni pritisak i lipide, smanjuje upalu i poboljšava imunološki odgovor organizma na tumore", izjavio je Peteiro za Today.

Inače, ovo istraživanje je trajalo pet godina, a u njemu je učestvovalo 2.615 osoba. Kod osoba sa slabom funkcionalnom sposobnošću, stopa smrtnosti od srčanih bolesti bila je gotovo tri puta veća, a smrtnost od raka bila je gotovo dvostruko veća u poređenju s onima koji su bili u dobroj kondiciji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.