OPASNE PO ZDRAVLJE! 3 namirnice koje postaju OTROVNE, ako ih pogrešno pripremimo
Foto: Profimedia

oprez!

OPASNE PO ZDRAVLJE! 3 namirnice koje postaju OTROVNE, ako ih pogrešno pripremimo

Kada namirnice postanu otrovne?

Objavljeno:

Koštice iz jabuka pre pripreme salate ili smoothieja očistite jer ako se usitnjene progutaju, postaju opasne po zdravlje.

Zova

Zova je izrazito lekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za lečenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba. Danas se preparati od zove koriste za jačanje imuniteta i pomoć prilikom lečenja gripa i prehlade. Iako su svi delovi zove lekoviti, za preparate se koriste najčešće bobice i cvetovi.

Omiljena je i u tanjiru; koristi se za pripremu sirupa, sokova i marmelada, a cvetovi se pohuju. Pohovani cvetovi zove prava su poslastica, a poslužiti ih možete sa sladoledom i medom. No odlučite li se na pripremu zove, imajte na umu da se mora prokuvati ili skuvati na pari. Sirova zova sadrži toksine koji izazivaju probavne tegobe, povraćanje, bolove i probleme sa disanjem.

Oprezno s košticama

Koštice trešanja, višanja, kajsija i jabuka sadrže materije koje se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvaraju u otrovni cijanid. Otrov će se ispustiti u organizam, ako se koštice usitne pre nego što ih progutamo. Stoga prilikom pripreme smoothieja ili salata koštice valja izvaditi.

Od 1 koštice neće vam biti ništa, ali veće količine mogu izazvati probleme. Rizik od trovanja cijanidom iz koštica raste, ako ih jedu deca ili osobe sitnije građe s manje kilograma.

Riba pauk

Zbog čvrstog i finog mesa, mnogima jedna od omiljenih riba na tanjiru već imenom sugeriše da se radi o neobičnoj namirnici. Riba pauk može povrediti neoprezne ribolovce i kuvare bodljama na leđnoj peraji. Nakon uboda javlja se snažna bol, oticanje, povišena temperatura, slabost i vrtoglavica. Kako je otrov termolabilan, nakon uboda treba staviti ubodeno mesto u što topliju vodu na najmanje pola sata te potražiti lekarsku pomoć. Možete i lagano i oprezno proći preko rane vatrom iz upaljača, ako u blizini nemate tople vode.

BONUS VIDEO: DA LI ROMI UŽIVAJU SVA PRAVA KAO I OSTALI GRAĐANI SRBIJE?! Pitali smo sugrađane šta misle o tome! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / punkufer.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.