EVO ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TELU DOK POSTITE!
Post, ilustracija, Foto: profimedia

SVE JE DRUGAČIJE!

EVO ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TELU DOK POSTITE!

Postoji mnogo raznih vrsta posta tako da je potrebo izabrati onu vrstu koja najbolje odgovara vašem životnom stilu!

Objavljeno: 08.04.2019. 14:04h
  • 11

Stanice u našem telu neprestano se razgrađuju pa se recikliraju. 2016. godine doktor Yoshinori Ohsumi, iz Japana, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu jer je otkrio mehanizme u procesu poznatom kao autofagija.

Većina tkiva u našem telu zamenjuje svoje stare stanice s novima, a to je sasvim normalan proces. Svaki organ treba određeno vreme da se potpuno obnovi. Ali druga tkiva nikada ne menjaju svoje stanice.

Budući da je Ohsumijevo otkriće vrlo zanimljivo, vreme je da pogledamo kako ga možemo upotebiti u praksi.

Zanimljivi rezultati istraživanja

Ohsumi, Japanski biolog koji se bavi stanicama, proveo je godine proučavajući kako ljudske stanice recikliraju svoje smeće. Taj proces poznat je pod nazivom autofagija, a dolazi od grčke reči „auto“ što znači „sam“ i „phagein“ što znači „jesti“.

U prevodu naziv zvuči malo čudno, ali taj proces održava ravnotežu u našim telima. Iz pomoć lizosoma naše telo može rastaviti razne proteinske tvorevine te ih transformirati u amino kiseline. Kasnije ih koristi kako bi stvorilo nove stanice.

Naše telo može iskoristiti svoje proteine koji su skladišteni u obliku oštećenih stanica i bakterija. Prosečna osoba dnevno pojede 70 grama proteina što nije dovoljno za stvaranje novih stanica. Kada koristi „proteinski otpad“ naše telo nadomešta tu nedovoljnu količinu.

Kada prirodni mehanizmi recikliranja ne funkcionišu, oštećene stanice i njihovi delovi počinju se akumulirati u telu. Zbog toga nije moguće neutralizirati stanice raka i stanice napadnute od strane opasnih bakterija i virusa. Zbog toga često možemo oboljeti od vrlo opasnih bolesti.

foto: profimedia

U svojim istraživanjima, doktor Ohsumi koristi post kao način stimulacije tela da počne razgrađivati otrovne stanice i da se reši otpada. Kada postite, vaše stanice duže žive i proizvode više energije. Vaše je telo manje podložno upalama. Uz to, ako ograničite broj kalorija koje konzumirate u vašem će se telu povećati količina dušikovog monoksida koji će pomoći očistiti telo od štetnih stvari.

Isprekidani post koji se sastoji od razdoblja posta prekinutih razdobljima bez posta može pomoći telu da se pročisti. Uz to, gubite težinu i ubrzava vam se metabolizam. Mnoge su pogodnosti posta za vaše telo, a neke uključuju smanjenu opasnost od razvitka srčane bolesti, neuroloških problema i dijabetesa, kao i smanjenje upalnih procesa, oksidativnog stresa i krvnog pritiska.

Postoji mnogo raznih vrsta posta tako da je potrebo izabrati onu vrstu koja najbolje odgovara vašem životnom stilu.

 

24-satni post

Ako se odlučite za ovu metodu, trebate odabrati jedan dan u nedelji u kojem nećete jesti. Moguće je pojesti doručak u ponedeljak u 8 u jutro i ništa ne jesti do utorka u 8 u jutro.

Isprekidani post

Ako ste izabrali ovu metodu onda trebate jedan dan normalno jesti, a drugi dan postiti. To ne znači da ništa ne smete jesti dok postite, ali ako inače jedete 2000 kalorija, kada postite smanjite unos kalorija na 500.

Preskakanje obroka

Ako ste novi u svetu posta počnite preskakati obroke.To se odnosi na preskakanje jednog obroka u danu kako bi vam se ubrzao metabolizam i kako bi započelo čišćenje vašeg tela. Zapamtite da se ne smete prejedati u drugom obroku ako ste preskočili prvi.

Ograničeni post

Ograničeni post je tip isprekidanog posta. Kako biste u njemu bili uspešni trebate jesti samo 8 sati na dan, svaki dan. Drugi naziv za ovu vrstu posta jest 16/8 jer ne jedete tokom preostalih 16 sati. Ako pre niste probali ovu metodu, onda ne trebate biti jako strogi prema sebi. Možete doručkovati u 8 u jutro i večerati u 6. Tako ćete provesti samo 14 sati bez hrane. Kada se na to naviknete onda možete smanjiti vrijeme koje ste odredili za jelo.

Post na vodi

Ako se odlučite na ovo onda trebate odabrati jedan dan u nedelji kada ćete piti samo vodu ili sveže sokove bez šećera. Najbolje vreme za to jeste proleće, ali je i bilo koje drugo doba isto dobro, piše Brightside.

Bonus video:

(Espreso.rs / Novi život)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media