OTIČU VAM NOGE I ZGLOBOVI? Ovo je 6 stvari na koje takvo stanje UPOZORAVA, nešto nije u redu sa vašim ZDRAVLJEM!
Iako je nekada bezazleno, ukoliko je učestalo, oticanje nogu predstavlja znak da nešto s vašim zdravljem nije u redu, Foto: Profimedia

stanje koje ne smete zanemariti

OTIČU VAM NOGE I ZGLOBOVI? Ovo je 6 stvari na koje takvo stanje UPOZORAVA, nešto nije u redu sa vašim ZDRAVLJEM!

U nekim situacijama otok na nogama, zglobovima i stopalima treba da vam bude svojevrsni alarm, jer može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme

Objavljeno:

Otečene noge i zglobovi su veoma česta pojava. Ovo neprijatno stanje nije samo neprijatno već može mnogo toga da vam kaže o vašem zdravlju. Evo o čemu se radi.

Noge, zglobovi i stopla mogu da vam oteknu od dugog stajanja, hodanja, pa čak i sedenja. Pogotovo ako je ono nepravilno.

Ovi delovi tela otiču i u trudnoći, a i od nošenja neudobne odeće.

Međutim, u nekim situacijama otok na nogama, zglobovima i stopalima treba da vam bude svojevrsni alarm, jer može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme.

Zapušene vene

Kada krv normalno funkcioniše kroz vaše telo, onda zalisci u venama ne dozvoljavaju da se sva krv sjuri u vaše noge. S godinama, zalisci počinju slabije da funkcionišu, pa vraćaju krv u vaša stopala.

Venska tromboza je još jedan problem sa venama zbog kojeg dolazi do oticanja nogu, članaka i stopala. Ugrušci sprečavaju normalno proticanje krvi kroz vene i tako zadržavaju tečnost u donjem delu nogu. Ukoliko se ne reaguje na vreme može da dođe do pokretanja ugruška i srčanog udara, pulmonarne embolije (infarkta pluća), ali i do šloga.

Nepravilan rad srca

Oticanje nogu ili edem perifernog tipa mogu da budu simptom nepravilnog rada srca. Moguće je da ne dolazi do dovoljnog ispumpavanja krvi i da samim tim krv iz nogu ne može tako lako da se vrati ponovo do srca.

Nedovoljno zategnuti srčani zalisci, odnosno oni koji ne zaklapaju potpuno šupljine srca mogu takođe da budu uzrok oticanja zglobova nogu kao i stopala. Ukoliko uz ovaj primetite još neki simptom nepravilnog rada srca, odmah se javite lekaru kako biste sprečili teža srčana oboljenja i stanja.

Bolest bubrega

Jedna od osnovnih funkcija bubrega u našem organizmu je protok tečnosti kroz njih. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, dodatna tečnost i natrijum stagniraju u telu i uzrokuju oticanje.

Ovo stanje može da izaove urinarnu infekciju i da ošteti drenažni sistem bubrega. Oticanje koje je izazvano nepravilnim radom bubrega obično se manifestuje preko oticanja nogu ipredela oko očiju.

Problem sa jetrom

Pored svojih drugh funkcija, jetra proizvodi protein albumin. Ovaj protein održava tečnosti u našem organizmu u optimalnom stanju i ne dozvoljava njihovo prekomerno odavanje u naša tkiva. Neka oboljenja jetre mogu da prouzrokuju da nivo albumina u našoj krvi opadne, pa se tečnosti izlučuju u tkiva i u tom slučaju ne dolazi do oticanja samo nogu i članaka, već to može biti slučaj i sa našim unutrašnjim organima. Ovo stanje ije posebno opasno.

Nepravilan rad limfnog sistema

Zajedno sa venama, limfni sistem dostavlja kiseonik i nutrijente do tkiva i organa i uklanja ugljen-dioksid i otpadne materije. Kada je limfni sistem blokiran i kada nije u mogućnosti da obavlje svoju funkciju drenaže, može da dođe do stvaranja nakupljene tečnosti na jednom mestu, a ova pojava se naziva limfni edem. Ova bolest dovodi do infekcije tkiva, pa može da dođe do operacije. Komplikovanjem ove bolesti dolazi čak i do karcinoma.

Problem sa uzimanjem lekova

Često može da se desi da oticanje nogu i članaka, kao i stopala bude nuspojava uzimanja nekih lekova. To su najčešće nesteroidni antiinflamatorni lekovi, oralne kontraceptivne pilule, oralni steroidi i slično. Ukoliko su vam noge otečene, pokušajte da ispratite da li to ima neke veze sa lekovima koje redovno uzimate.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.